• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

05.03.2018

19:45

MUKE S PROSTATOM: Umesto u apoteci, potražite lek u špajzu!

Ljubav

MUKE S PROSTATOM: Umesto u apoteci, potražite lek u špajzu!

Podeli vest

Simptomi uvećane prostate su noćno, učestalo ili otežano mokrenje, slabiji i tanji mlaz urina i neizdrživ nagon za mokrenjem

Nakon pedesete, mnogi muškarci počinju da imaju probleme sa učestalim mokrenjem, čiji pratilac ponekad može da bude i bol. Krivac leži u uvećanoj prostati, a to stanje se stručno naziva benigna hiperplazija prostate (BHP). Ako su simptomi blagi, BPH-u je moguće "doskočiti" smanjenim unosom tečnosti, određenim namirnicama, kao i toplim kupkama.

Prostata je žlezda s unutrašnjim lučenjem koja proizvodi semenu tečnost i donekle je smeštena kao ogrlica oko urete (cev koja se proteže od bešike prema vani kroz penis). Kada se uveća, blokira protok urina. Simptomi su noćno, učestalo ili otežano mokrenje, slabiji i tanji mlaz urina i neizdrživ nagon za mokrenjem.

Afrička šljiva

Afrička šljiva, suplement koji se dobija iz kore zimzelenog afričkog drveta, naširoko se koristi u Francuskoj za lečenje benignog uvećanja prostate. Afrička šljiva ima antiinflamatorni efekat, otkriveno je da smanjuje otok i pomaže u slučajevima prekomernog mokrenja tokom noći. Ako želite da probate ovu biljku, posavetujte se sa lekarom ili kvalifikovanim fitoterapeutom.

Semenke bundeve i lana

Uzimajte oko 1,5 litara tečnosti na dan - i ništa više od toga, preporučuju stručnjaci. Da bi izbegli buđenje tokom noći radi odlaska u toalet, muškarcima se preporučuje da ne piju nikakvu tečnost sat do dva pre odlaska na počinak. To se pogotovo odnosi na unos tečnosti koje sadrže kofein ili alkohol, pošto imaju diuretička svojstva. Pivo i vino, međutim, ne smetaju, ako se ne unose u preteranim količinama. Istraživanja pokazuju da čaša piva ili vina na dan može da smanji rizik od BHR-a i da ublaži simptome.

Pored toga, jedite dosta paradajza ili proizvode na bazi paradajza, svakog dana ako možete. Ovo povrće je bogato likopenom, prirodnim antioksidansom koji se bori protiv niza bolesti. U ovom slučaju likopen smanjuje zapaljenje i oticanje prostate, a ovim pigmentom su bogate i lubenice i kajsije.

Pixabay

3
od 7 muškaraca priznaju problem sa prostatom

Narodni lek za uvećanje prostate preporučuje i da svakodnevno jedete punu šaku neprženih semenki bundeve. Ovo seme je dobar izvor cinka, minerala ključnog za zdravlje prostate.

Opustite se

Ne takmičite se u toaletu, niko vas ne ocenjuje i niko vam ne meri vreme. Čitajte nešto, razmislite o nečemu, udahnite duboko i polako deset puta zaredom. Razlog za svesno opuštanje je taj što napetost i anksioznost pokreću hormone stresa, koji mogu da izazovu napetost mišića bešike. Ukoliko se suviše opterećujete svojim "učinkom", to ga samo može umanjiti - nema potrebe da fizički problem postane i psihički.

Pored toga, probajte da dva puta dnevno uzimate po kašiku lanenog semena dodatog u hranu. Ono je bogato omega-3 masnim kiselinama, koje poput ostalih esencijalnih masnih kiselina smanjuju upalu (samim tim i otok) prostate.

Prostata "na prazno"

Lekari savetuju da imate redovne ejakulacije - bilo kada vodite ljubav ili kada masturbirate. Prostata proizvodi tečnost bogatu nutrijentima u kojoj plivaju spermatozoidi, a ejakulacija pomaže da se ublaži unutrašnji pritisak tečnosti. Ona izaziva i kontrakciju mišića oko prostate, a to je dobro za protok krvi, što sprečava upalu ove žlezde.

Toplota takođe povećava dotok krvi u prostatu - ako možete, svakog dana provodite 20 do 45 minuta u kadi punoj tople vode.

Shutterstock

Inače, muškarci koji dugo sede na poslu ili oni koji gledaju TV duže od 40 sati nedeljno, češće prijavljuju da imaju probleme sa prostatom. Da biste izbegli ovu situaciju, treba samo da šetate okolo dva sata nedeljno, a ukoliko radite za stolom, često ustajte i koračajte.

Praktični saveti

Kada je reč o odlasku u toalet, urinirajte kad god osetite potrebu za tim. Neki muškarci misle da je najbolje da se vežba kontrola bešike i izbegavaju česte posete toaletu. Međutim, kada se bešika napuni, urin ulazi u prostatu i izaziva njenu iritaciju.

Kada ste u kupatilu, urinirajte što je moguće više, zatim se opustite nekoliko minuta i probajte ponovo. Lekari to nazivaju "duplo pražnjenje". To je najbolji način da budete sigurni da ste u potpunosti ispraznili bešiku. Takođe, dok urinirate, pokušajte da sedite na šolji. Kombinacija novog položaja i veće opuštenosti može da pruži bolje rezultate.

Ako vam tegobe remete kvalitet života ili ukoliko dođe do komplikacija i razvoja infekcija urinarnog trakta zbog toga što bešika ne uspeva potpuno da se isprazni, trebalo bi da se obratite urologu, koji će vam propisati adekvatnu terapiju.






Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20