21.06.2018.
AKO JEDETE OVO POVRĆE, nipošto ga ovako ne spremajte jer može BITI OTROVNO! Pixabay
superzena.b92.net/Informer.rs | 06.03.2018. | 12:28

AKO JEDETE OVO POVRĆE, nipošto ga ovako ne spremajte jer može BITI OTROVNO!

Spanać je pun vitamina i minerala, a najpoznatiji je po visokom sadržaju gvožđa zbog čega je često zastupljen u raznim dijetama – ali samo ako ga kuvate praviln

Samo zato što je vaša mama kuvala spanać kada ste bili dete, to ne znači da bi na isti način trebalo da ga pripremate i jedete. Ne samo da je ovo jedan od najobičnijih načina da jedete ovo povrće, već spanać prilikom kuvanja gubi dosta hranljivih vrednosti. 

 - Veliki deo vitamina i minerala gubi prilikom kuvanja i ostaje u vodi u kojoj se kuvalo pa tako nećete dobiti dovoljno vitamina C i folne kiseline kao kada biste jeli sirovu salatu od spanaća -  kaže dijetetičar Samara Abot. 

Osim ovog, ne bi trebalo da jedete ni sirovi spanać. 

Sirovi spanać se ne smatra najboljim izvorom kalcijuma zato što takođe sadrži oksalnu kiselinu, koja sprečava apsorpciju kalcijuma. Drugim rečima: iz spanaća ćete dobijati vitamin C i folnu kiselinu, ali ne i kalcijum. 

SOČIVO, ZABORAVLJENA RIZNICA ZDRAVLJA: Reguliše pritisak, smanjuje holesterol...


Srećom, postoji način da jedete povrće, tako da zadovolji vaš ukus i da unesete sve hranljive sastojke. 


Umesto kuvanja spanaća, dijetetičar Džesika Kording sugeriše da kuvate na pari ili u mikrotalasni. Ona mladi spanać obožava da dodaje u smuti napitke, supe ili omlete. 

I postoji još jedno pravilo: veoma je loše da ga držite u frižideru, ali i da ga podgrevate. 

 - Vodite računa da ovo povrće ne podgrevate, jer u sebi sadrži nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam - ističe Samara.

OSTAVI KOMENTAR

Ime*

Komentar
Koliko je tri plus pet?
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]

 Vreme
Beograd 20°  
clear sky
20°C
Beograd
  • Beograd
    20°
    clear sky
  • Novi Sad
    20°
    clear sky
  • Niš
    18°
    clear sky
  • Subotica
    20°
    few clouds
  • Zrenjanin
    20°
    clear sky
  • Klek
    20°
    clear sky
  • Kula
    20°
    clear sky
  • Sombor
    20°
    clear sky
  • Vrbas
    20°
    clear sky
  • Vranje
    17°
    clear sky
  • Prokuplje
    18°
    clear sky
  • Leskovac
    18°
    clear sky
  • Arilje
    17°
    clear sky
  • Kraljevo
    18°
    clear sky
  • Apatin
    20°
    clear sky
  • Vlasotince
    18°
    clear sky
  • Pirot
    18°
    clear sky
  • Inđija
    20°
    clear sky
  • Loznica
    16°
    clear sky
  • Grocka
    19°
    clear sky
  • Kovin
    19°
    clear sky
  • Ruma
    20°
    clear sky
  • Kladovo
    19°
    scattered clouds
  • Novi Pazar
    12°
    clear sky
  • Jagodina
    17°
    clear sky
  • Ivanjica
    15°
    clear sky
  • Titel
    20°
    clear sky
  • Ub
    17°
    clear sky
  • Bor
    16°
    clear sky
  • Nikinci
    20°
    clear sky
  • Batajnica
    20°
    clear sky
  • Surdulica
    14°
    clear sky
  • Ralja
    19°
    clear sky
  • Zlatibor
    13°
    clear sky
  • Popinci
    20°
    clear sky
  • Kosjeric
    15°
    clear sky

Štampano izdanje