• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

12.03.2018

21:21

"ZDRAVE" NAMIRNICE ZA IZBEGAVANJE: Na popisu su gotove salate, "lajt" proizvodi...

Ljubav

"ZDRAVE" NAMIRNICE ZA IZBEGAVANJE: Na popisu su gotove salate, "lajt" proizvodi...

Podeli vest

Ukoliko želite da održite telesnu masu na određenom nivou, konzumiranje salata je pravi način za to - ali samo ako salatu sami pripremate

Samo zato što se određeni tip namirnice smatra zdravom ili laganom, ne znači i da je ona obavezno dobra za vašu ishranu. Ukoliko se trudite da se hranite zdravo, a i dalje ne mršavite ili se čak gojite, verovatno pravite grešku u nekim osnovnim nutritivnim koracima, što rezultira sa tih nekoliko dodatnih kilograma. Vreme je da saznate koje namirnice bi trebalo da izbegavate da biste zaista živeli zdravije i došli do fizičkog izgleda o kome maštate.

Gotove salate

Ukoliko želite da održite telesnu masu na određenom nivou, konzumiranje salata je pravi način za to - ali samo ako salatu sami pripremate. Ukoliko kupujete salatu u supermarketima ili je poručujete u restoranu, verovatno se priča završava sa mnogo većim unosom kalorija. Pripremljene salate često sadrže masne aditive koji pojačavaju njihov ukus, poput pavlake, sira, majoneza i prepečenih komadića hleba. Ovakve salate imaju sjajan ukus i nema potrebe da ih u potpunosti zaobilazite - jednostavno samo se nemojte zavaravati da se hranite zdravo i nemojte se iznenaditi ukoliko ne izgubite ni kilogram.

Shutterstock

"Light" čips

Ukoliko ste fan čipsa od krompira, sigurno već znate da i nije baš najzdraviji izbor: prepun je masti i natrijuma, dva sjajna načina za sabotiranje sopstvenog zdravlja. Ali proizvođači danas nude razne "lakše" verzije, koje su navodno bez masti i prema marketinškim odeljenjima tih istih proizvođača, sjajan izbor za bilo kakav vid ishrane. 

Nemasni sladoled je obično krcat šećerom, a onaj koji nema šećera ima puno masti

Ovakva vrsta užine je možda nešto laganija u odnosu na redovan čips, ali sigurno vam neće pomoći da smršate. Iako ima manji sadržaj masti, i dalje sadrži dosta natrijuma i krcat je aditivima, koji definitivno nisu zdravi za vaše telo.

"Lagani" sladoledi

Ukoliko volite sladoled i pokušavate da smršate, verovatno ste već probali neki od onih koji nemaju masti ili šećera u sebi - i iznenadili ste se koliko im je ukus dobar. Ali i za to postoji razlog: nemasni sladoled je obično krcat šećerom, a onaj koji nema šećera ima puno masti - nešto mora da pruži taj fantastični ukus.

Pixabay

Koža pileta sadrži mnogo masti i holesterola, pa definitivno nije zdrava za vas

Ako zaista želite da počnete da se hranite zdravije, probajte smrznuti jogurt - da, naravno da nema tako sjajan ukus kao dobar sladoled, ali je daleko zdraviji izbor za vaše telo i ishranu. Ubacite u njega malo voća kako biste poboljšali ukus - i ukoliko stvarno ne možete da odolite, malo crne čokolade, jer tako neće uništiti zdrav način ishrane.

Pileća krilca

Piletina je navodno zdrava, ima nizak sadržaj masti - naposletku i preporuka je mnogih dijeta. Ali zdravi deo pileta su uglavnom pileće grudi, i to bez kože, a sa pilećim krilcima priča je sasvim drugačija.

Sokovi koji su kupljeni u supermarketima uglavnom su prepuni šećera, tako da ih po svaku cenu treba izbegavati

Koža pileta sadrži mnogo masti i holesterola, pa definitivno nije zdrava za vas. Ali to je samo jedan deo problema - glavni deo su krilca, koja su potopljena u sos koji sadrži puno šećera, masti i drugih aditiva, te tako i veliku kalorijsku vrednost. Ukoliko želite da smršate, držite se čistih pilećih grudi - a pileća krilca ostavite kao poslasticu za posebne prilike.

Pixabay

Voćni sokovi

Voće bi trebalo da je dobro za vas, pa to onda mora i da se odnosi na voćne sokove, zar ne? Nažalost, to nije slučaj i kada govorimo o dijetama - voćni sokovi mogu sadržati isto toliko šećera koliko i gazirani sokovi, pa vam ne pomažu da mršavite.

Sokovi koji su kupljeni u supermarketima obično su prepuni šećera, tako da ih po svaku cenu treba izbegavati. Oni koje pripremite sami kod kuće su mnogo bolji izbor i pružaju vašem telu sve neophodne vitamine - ali su i dalje bogati šećerom, te ih definitivno treba tretirati kao obrok, a ne samo kao piće.

Proteinske štanglice

Iako su proteinske štanglice sjajan izbor ukoliko nemate vremena da jedete a morate nešto da makar gricnete, one nisu tako zdrave kao što vam se čine. Naravno da su pune proteina koji su potrebni vašem telu i koji su dobar osnov svake dijete, ali nažalost, ne sadrže samo njih. 

Pre nego što ih kupite, bacite pogled na sastav - većina ih je takođe prebogata i šećerom, što čini da zapravo dobijate nove kilograme, a ne da mršavite. Dobra su ideja s vremena na vreme kada zaista nemate pri ruci bolji izbor - ali definitivno ih nemojte uključivati češće u svoju ishranu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59