• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.03.2018

13:14

BOLESNI ZBOG VREMENA! Kako da ublažite simptome meteoropatije

Ljubav

BOLESNI ZBOG VREMENA! Kako da ublažite simptome meteoropatije

Podeli vest

Na promene vremenskih prilika manje-više reaguju svi, a najviše žene srednjih godina. Čak 40 odsto njih su meteoropate, ali ni medicina ni druge nauke još nemaju prave razloge za to.

-Ono što je svima i bez naučne potvrde jasno, pogotovo ženama, jeste činjenica da ženski organizam može da predskaže i kišu i sunce, tako da uznemirenost, neraspoloženje, nesanica, umor, kostobolja često nisu simptom bolesti, već znak da će se promeniti vreme.

Lekari objašnjavaju da meteoropate ne moraju da budu hronični bolesnici već i zdravi ljudi.
- Vremenske promene uzrokuju elektromagnetni talasi koji utiču na hipotalamus u mozgu i indirektno pojačavaju lučenje hormona stresa, smanjujući hormon sreće endorfin, što vodi do pojačane anksioznosti, glavobolje i ostalih simptoma - objašnjavaju sa Univerziteta Aberdin.

SIMPTOMI
Simptomi meteoropatije manifestuju se obično između 24 i 48 sati pre promene vremena, posebno kod osetljivijih ljudi, a uključuju: depresiju, glavobolju, vrtoglavicu, fizičku slabost, hipertenziju, pojačanu osetljivost na bol u zglobovima i mišićima, promene raspoloženja, nervozu, ubrzan rad srca.

POMOĆ
Biljni čajevi
Ako patite od meteoropatije, pijte čaj od kamilice jer smanjuje nervozu i napetost. Jedite više voća i povrća.
Spavajte osam sati
Umoran čovek osetljiviji je na sve, pa i na promene vremena. Zato je zdrav san veoma važan za naš organizam. U snu se luče supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak, jačaju sve odbrambene mehanizme. Važno je da legnete pre ponoći i spavate osam sati. Ako patite od nesanice, pokušajte da rešite problem vežbama disanja, koje su svakako zdravije od lekova.
• Lezite, udahnite duboko i, dok udišete, brojte u sebi polako do četiri.
• Izdišite polako, brojeći u sebi do osam, a glasno izgovarajte glas "h" ili "s".
• Ponavljajte ovu vežbu sve dok ne počnete da zevate.
• Dok radite vežbu, koncentrišite se na opuštanje, pa ćete osetiti kako vam se relaksira celo telo.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija