16.07.2018.
SAV TAJ ZELENIŠ: Dok ne stignu prve jagode, uživate u zelenoj salati, mladom luku, spanaću, blitvi...​ Shutterstock
Ljubav & zdravlje | 19.03.2018. | 18:25

SAV TAJ ZELENIŠ: Dok ne stignu prve jagode, uživate u zelenoj salati, mladom luku, spanaću, blitvi...​

Rezerve zimnice su pri kraju, dok nas sveže, pre svega zeleno lisnato povrće mami sa pijačnih tezgi...

Iako "baba Marta" zna da bude prilično nezgodna i nepredvidiva, miris proleća već golica nozdrve. Neki su umorni, neki pomalo bledunjavi, a poneki i sa kojim kilogramom viška. Rezerve zimnice su pri kraju, dok nas sveže, pre svega zeleno lisnato povrće mami sa pijačnih tezgi. I dok ne stignu prve jagode, vreme je da uživate u zelenoj salati, mladom luku, spanaću, blitvi...


Spanać

Mladi spanać je blagog ukusa i podseća na jače zelene salate. Odličan je izvor folne kiseline, vitamina A i C, kao i vitamina B kompleksa. Bogat je gvožđem i magnezijumom, ali i vitaminom E.

Iako se mladi spanać koristi svež u salatama, ipak se najčešće priprema baren desetak minuta u posoljenoj vodi ili prodinstan na maslinovom ulju sa malo belog luka. Dragocene nutrijente ćete sačuvati i ako ga pripremate na pari. Sprema se uvek neposredno pre upotrebe jer, kad je jednom termički obrađen, ne sme da se zagreva zbog stvaranja nitrata.

Pixabay


Mladi luk dopunite svežim listovima peršuna, mirođije i celera, bilo u salatama ili šejkovima od povrća

Zelena salata

Kada kažemo zelena salata, obično mislimo na putericu, mada iz vida ne treba izostaviti ni endiviju, risku salatu, ajzberg, rukolu... Blagog je ukusa, pa je idealna za kombinovanje sa salatama jačeg ukusa, kao što je radič ili hrastov list. U zelenoj salati ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i magnezijuma, vitamina C, karotena, vitamina E i B grupe, nijacina. U spoljnim listovima zelene salate ima dvostruko više vitamina C nego u unutrašnjim.

Odlično se slaže sa začinjenim sosevima, a klasičan preliv koji uključuje sirće, možete zameniti limunom radi još više vitamina C. Biće ukusna i s prelivom od jogurta. Putericu uvek prelijte neposredno pre serviranja, inače će postati mlitava. Njeno lišće ne treba seći, već samo kidati.

Sremuš

Krajem marta ne propustite ni pravi eliksir zdravlja - sremuš, kome sezona traje oko mesec dana. Naći ćete ga na pijacama, ali još bolje ako možete da odete u prirodu i sami ga naberete. Dok u prirodi budete tražili sremuš, nabasaćete na koprivu, maslačak, jagorčevinu i ostalo samoniklo bilje od kojeg možete pripremiti izvrstan prolećni ručak.

Mladi luk

Bele glavice i zelena perca mladog crnog i belog luka su prvi slatkasto-ljutkasti omamljujući začin u proleće. Sastojci bogati sumporom čine ga delotvornim u pojačavanju apetita i pospešivanju varenja hrane. Prisustvo hroma pomaže u ćelijskoj reakciji sa insulinom, a vitamin C podiže i održava dobar imunitet. Od minerala poseduje još i kalijum, fosfor i kalcijum, koji štite srčani mišić i kosti, zajedno sa vitaminima B kompleksa.

Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana od nabavke, a zbog toga što brzo gubi nutritivne vrednosti, u frižideru ga treba čuvati u plastičnoj kesi ili dobro zatvorenoj posudi. Mladi luk dopunite svežim listovima peršuna, mirođije i celera, bilo u salatama ili šejkovima od povrća, ili kao dodatak raznim jelima.

Pixabay

Praziluk

Kao i ostale vrste luka, i praziluk ima prepoznatljiv i specifičan miris, ali je od svih vrsta luka najblaži po ukusu, nije ljut i ne uzrokuje suzenje očiju. Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali nešto višeg sadržaja belančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6.

U kombinaciji sa gorgonzolom i pavlakom, praziluk predstavlja sjajan preliv za testenine

Tradicionalno se koristi u pripremi jela sa krompirom. Česta je namirnica u mnogobrojnim varivima, pitama, supama, složencima, salatama. U kombinaciji sa gorgonzolom i pavlakom, praziluk predstavlja sjajan preliv za testenine.

Blitva

Listovi blitve su blagog, prilično neutralnog ukusa, što je čini idealnom za kombinovanje sa krompirom ili kao prilog uz jela od ribe. Blitva je bogata belančevinama i mineralima, sadrži magnezijum, gvožđe i vitamine B i C.

Pixabay

Blitva u frižideru može stoji i do nedelju dana. Pre pripreme listove dobro očistite i operite pod mlazom vode. Radi očuvanja hranljivih sastojaka, dovoljno je da se kuva pet do sedam minuta. Možete da je pripremite kao spanać, a odlično se slaže s intenzivnim ukusom belog luka i limunom ili limetom.

Zelje

Zelje ima sličnu nutritivnu vrednost kao spanać, bogato je vitaminima A i C, a od minerala gvožđem, kalijumom, fosforom i kalcijumom. Mlado zelje je mnogo ukusnije nego starije, koje pod uticajem sunca dobija gorčinu.

Ova zeljasta biljka je uz koprivu vekovima nepravedno tretirana kao "hrana za siromašne", uprkos tome što obiluje brojnim vrednim sastojcima. Zelje možemo da barimo, pripremamo sveže, kiselimo, pravimo salate, a najpoznatiji domaći recept su ipak sarmice sa slaninom i suvim mesom, zelje sa flekicama i pita zeljanica.


OSTAVI KOMENTAR

Ime*

Komentar
Koliko je tri plus pet?
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]

 Vreme
Beograd 20°  
clear sky
20°C
Beograd
  • Beograd
    20°
    clear sky
  • Novi Sad
    21°
    clear sky
  • Niš
    20°
    clear sky
  • Subotica
    21°
    clear sky
  • Zrenjanin
    21°
    clear sky
  • Klek
    21°
    clear sky
  • Kula
    20°
    clear sky
  • Sombor
    20°
    clear sky
  • Vrbas
    20°
    clear sky
  • Vranje
    19°
    clear sky
  • Prokuplje
    20°
    clear sky
  • Leskovac
    20°
    clear sky
  • Arilje
    19°
    clear sky
  • Kraljevo
    20°
    clear sky
  • Apatin
    20°
    clear sky
  • Vlasotince
    20°
    clear sky
  • Pirot
    20°
    clear sky
  • Inđija
    21°
    clear sky
  • Loznica
    16°
    mist
  • Grocka
    20°
    clear sky
  • Kovin
    20°
    few clouds
  • Ruma
    21°
    clear sky
  • Kladovo
    22°
    clear sky
  • Novi Pazar
    17°
    clear sky
  • Jagodina
    20°
    clear sky
  • Ivanjica
    18°
    clear sky
  • Titel
    21°
    clear sky
  • Ub
    19°
    clear sky
  • Bor
    21°
    clear sky
  • Nikinci
    21°
    clear sky
  • Batajnica
    21°
    clear sky
  • Surdulica
    18°
    clear sky
  • Ralja
    20°
    clear sky
  • Zlatibor
    17°
    clear sky
  • Popinci
    21°
    clear sky
  • Kosjeric
    19°
    clear sky

Štampano izdanje