• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.03.2018

22:05

PREGLEDAJTE KOŽU: Kako da razlikujete bezopasni mladež i melanom

Ljubav

PREGLEDAJTE KOŽU: Kako da razlikujete bezopasni mladež i melanom

Podeli vest

Pregledajte mladeže, jedan po jedan, uz pomoć navedenih uputstava koja će vam olakšati da razdvojite opasne od bezopasnih mladeža

Samopregled obavite u pet koraka, a zatim se u zavisnosti od rezultata, obratite specijalisti. 

1. Simetričnost mladeža
Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Najlakše ćete utvrditi da li je mladež simetričan ako razvučete kožu. Ako po sredini zamislite liniju koja deli mladež da dva jednaka dela i utvrdite da ti delovi nisu jednaki, potražite mišljenje specijaliste. 

2. Ivice mladeža
Pažljivo analizirajte ivice mladeža. Ako su ravne, uredne i čistih obrisa sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara specijaliste. 

3. Boja mladeža
Boja mladeža je vrlo važna jer bezopasni imaju svetlokestenjastu boju ili boju bele kafe. Jako tamni mladeži, gotovo crni, razlog su za odlazak kod lekara specijaliste. 

4. Veličina mladežaAko je prečnik mladeža veći od 6 milimetara, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti. Međutim, sama veličina mladeža ne ukazuje na opasnost ukoliko nije praćena nekim drugim promenama: bojom ili nepravilnim ivicama. 

5. Promene mladeža
Promene mladeža u smislu polja hiperpigmentacije i depigmentacije, zapaljenja, vlaženja, krvarenja nisu dobar prognostički znak i jedan su od velikih razloga za odlazak na specijalistički pregled. 

Samopregled ispred ogledala
Mladeže treba pregledati pažljivo i strpljivo jer je to jedini način da vam nijedan mladež ne promakne. Stanite ispred ogledala, pri ruci držite navedena uputstva i analizirajte svoje mladeže. 

Počnite od lica i pregledajte kožu od čela pa sve do stopala. Raširite ruke, dlanovima okrenutim prema napred i pregledajte unutrašnju stranu ruku. Pregledajte najpre levu, a zatim desnu stranu vrata, kožu iza ušiju, ramena, struk, bok, leđa, zadnjicu, bedra. Poslužite se mali ogledalom i okrenite ga tako da svoj odraz vidite u velikom ogledalu. Sedite i pregledajte unutrašnji deo nogu i stopala. Proverite kožu među prstima i oko noktiju. Pregledajte polni organ i na kraju kožu poglavine. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija