• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alergijaija.com/Informer.rs

26.03.2018

21:31

OD OKLAGIJE DO METLICE: Šta je sve potrebno početniku u bezglutenskoj ishrani?

Ljubav

OD OKLAGIJE DO METLICE: Šta je sve potrebno početniku u bezglutenskoj ishrani?

Podeli vest

Prelazak na bezglutensku ishranu znači daleko više kuvanja i spremanja i češći boravak u kuhinji, tako da osobe koje nisu mesile i svakodnevno kuvale, promenom načina ishrane, moraju napraviti potpunu reorganizaciju kuhinje

To često uključuje ne samo čišćenje radnih površina, posuda i aparata zbog kontaminacije glutenom, već i kupovinu novih uređaja, koje možda do tada nisu ni upotrebljavali.

Hteli, ne hteli, bezglutenski život zahteva mnogo više domaće priremljene hrane, kako zbog smanjenog izbora industrujskih namirnica bez glutena, koje često sadrže nezdrave masnoće, šećer i druge alergene, tako često i zbog previsokih cena tih proizvoda.

Ono što je neophodno svakom početniku u bezglutenskoj ishrani za spremanje bezglutenskih hlebova, testa, kolača i torti su:

  • Mikser – običan električni mikser je dovoljan, iako svi želimo da imamo samodržeći ili 10 u jedan aparat za mešenje.
  • Vaga – obična kuhinjska vaga je sasvim dovoljna.
  • Posude za merenje i mešenje – To mogu biti nove plastične posude ili okrugle staklene.
Pixabay

  • Ručna mutilica – za mućenje jaja, mešenje tečnijih mešavina za testo.
  • Blender ili multipraktik – za prah šećer, semenke (lanene, suncokret, golice…), za pravljenje brašna od orašastih polodova…
  • Posuda za dizanje testa – to je obično neka veća posuda ili specijalna posuda za testo sa poklopcem.
  • Varjača – zbog kontaminacije uzeti novu drvenu varjaču.
  • Papir za pečenje – jedan od najvećih pomoćnika pri pečenju testa. Ne samo što čuva pleh od prljavštine, već štedi vreme za pranje.
  • Kese i posude za zamrzavanje  – za čuvanje ostataka testa ili podeljenog svežeg hleba, kolača ili peciva kojeg možete zamrznuti i tako duže sačuvati.
  • Providna folija – umesto kuhinjske krpe kod dizanja tijesta i prilikom odvajanja testa na više delova.
  • Oklagija – preporučuje se kupovina nove oklagije zbog prethodnog kontakta sa glutenom.
  • Rezač za testo – pomaže pri rukavanju sa testom, mešenju, oblikovanju i rezanju na delove.
  • Metlica za premazivanje – za premazivanje peciva i hleba masoćom ili jajima.
Pixabay

  • Kalupi –  za hleb, za mafine, za kuglof, za torte 26 – 28 cm, tepsija za kolače 20x35cm.
  • Rešetka za hlađenje – veoma koristan dodatak pri spremanju testa, naročito hleba. Hlab se nakon pečenja prebaci na uzdignutu rešetkastu podlogu i time omogućava ravnomerno hlađenje.

Svaka promena načina ishrane zahteva dobru pripremu, nabavku i organizaciju. Prelazak na bezglutensku ishranu nije ni malo jednostavan, naročito za osobe kod kojih je dijagnostikovana celijakija, autoimuno oboljenje digestivnog neprihvatanja glutena. 

Za intolerantne na gluten i alergične na pšenicu, promena je za nijansu jednostavnija, jer mrvica glutenskog hleba zaostala u tosteru ne pravi problem oštećenja creva kao kod obolelih od celijakije.

Detaljnije informacije vezane za gluten free način ishrane možete potražiti na portalu Alergijaija.com, koji organizuje BESPLATNE radionice bezglutenskog testa. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija