• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje/Nataša Lazović

26.03.2018

22:25

SAM PROTIV SEBE: Šta se krije iza fenomena autoimunih bolesti?

Ljubav

SAM PROTIV SEBE: Šta se krije iza fenomena autoimunih bolesti?

Podeli vest

Autoimuna bolest je abnormalna reakcija tela na sopstvene ćelije, tkiva, organe i nervni sistem. Najčešće su reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, bolesti štitaste žlezde, Sjegrenov sindrom, inflamatorne bolesti creva, dijabetes tip 1

Dok autoimune bolesti pogađaju sve veći broj ljudi, klasična medicina sve teže pronalazi odgovor na pitanje koji je njihov uzrok i zašto su toliko učestale. Najčešća definicija glasi: autoimuna bolest je abnormalna reakcija tela na sopstvene ćelije, tkiva, organe i nervni sistem. O tome koje su prognoze i da li nešto možemo sami da uradimo po tom pitanju govori specijalista interne medicine, reumatolog dr Jasmina Kosanović.

- Autoimune bolesti su brojne bolesti kod kojih organizam napada vlastite ćelije. U zavisnosti od toga koji je organ napadnut, nastaje određena autoimuna bolest. Razni organi mogu biti zahvaćeni, najčešće zglobovi, koža, oči, pluća, bubrezi, štitasta žlezda, jetra, pankreas. Postoji oko 80 autoimunih bolesti. Najčešće su reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, bolesti štitaste žlezde, Sjegrenov sindrom, inflamatorne bolesti creva, dijabetes tip 1 - kaže dr Jasmina Kosanović iz "Dr Ristića", Doma zdravlja "Medi grup".

Ove bolesti NE mogu da se izleče, a terapija i praćenje od strane lekara su najčešće doživotni

U početku razvoja autoimune bolesti pacijenti mogu imati nespecifične simptome kao što su malaksalost, umor, povišena telesna temperatura, gubitak težine, a u kasnijem toku obično se jave simptomi tipični za određenu bolest.

Pixabay


Preveliki ciljevi

Osobama koje boluju od autoimunih oboljenja jedno je zajedničko - nesklad između onoga što misle i osećaju i onoga što žive.
- U pitanju su osobe koje same pred sebe postavljaju visoke ciljeve u životu ili moralne vrednosti koje su van granica njihovih mogućnosti. Drugi ih vide kao posvećene, pune energije, perfekcioniste koji su u stanju da pokrenu svet, ali takva negativna postavka vodi u hronično nezadovoljstvo, koje jednom mora da otkaže, slomi se, odnosno pukne - kaže psiholog i psihoterapeut Aleksandra Janković.
- Rešenje treba tražiti u boljem unutrašnjem balansu. Umesto negativne atmosfere i prevelikih očekivanja od samih sebe, zadovoljstvo treba tražiti u malim stvarima. Takođe, treba obratiti pažnju na male simptome koje telo šalje (a koji se u ovom slučaju po pravilu ignorišu) kako bolest ne bi došla kao finalni odgovor. 

- Veoma često se dešava da ove bolesti ostanu izvesno vreme neprepoznate. Neke osobe mogu uočiti pojavu promene boje prstiju pri izlaganju hladnoći, koja je praćena bolom i nelagodnošću u šakama i stopalima. To je takozvani Rejnoov fenomen, koji prati mnoge sistemske autoimune bolesti. Iznenadna pojava ovog fenomena u toku života je svakako signal za imunološko ispitivanje - objašnjava naša sagovornica.

Ove bolesti nisu psihosomatske, ali je poznato da stres može da bude okidač za pojavu bolesti kod osobe koja ima genetsku predispoziciju.

Uzrok nepoznat

- Dosadašnja medicinska i naučna saznanja još u potpunosti nisu otkrila zbog čega se ponekad ljudski organizam okrene sam protiv sebe, i zbog čega nastaje autoimuna bolest. Primećeno je da se ovo češće događa pod uticajem različitih faktora, kao što su izloženost hemikalijama i teškim metalima, dugotrajna upotreba nekih lekova, virusne infekcije, ali, naravno, i kod genetski predisponiranih osoba - navodi dr Jasmina Kosanović.

Prema njenim rečima, autoimune bolesti su u porastu najverovatnije zbog faktora iz okoline kojima smo izloženi, jer nije moguće da se genetika menja takvom brzinom.

Pixabay

Žene su sklonije razvoju autoimune bolesti, posebno u periodima polne aktivnosti i posle trudnoće, pretpostavlja se zbog hormonskog statusa

- Uloga imunog sistema u našem telu je da nas brani i štiti od raznih infekcija. To je veoma kompleksan sistem. Kada se dogodi da imuni sistem pogrešno prepoznaje sopstveno tkivo kao strano, stvara zapaljenske procese i na taj način dovodi do oštećenja tkiva i organa, nastaje autoimuna bolest. Većina ovih bolesti praćena je stvaranjem karakterističnih antitela - sugeriše dr Kosanović.

Žene na udaru

Pojedine osobe koje imaju određeni genotip sklonije su pojavi autoimune bolesti. Ona se najčešće razvija kada je pokrene neki od spoljašnjih faktora - infekcija, stres, štetne materije, smatra doktorka.

- Ponekad kod jedne osobe može da se razvije i više autoimunih bolesti. Generalno su žene mnogo sklonije razvoju autoimune bolesti, posebno u generativnom periodu (polne aktivnosti) i periodu nakon trudnoće, pretpostavlja se zbog hormonskog statusa. Kod starijih osoba učestalost među polovima se izjednačava - navodi dr Jasmina Kosanović.

Ove bolesti ne mogu da se izleče, a terapija i praćenje od strane lekara su najčešće doživotni.

- Lekovima pokušavamo da kontrolišemo preteranu aktivnost imunog sistema, da smanjimo aktivnost bolesti i uvedemo bolesnika u "mirnu fazu bolesti". Tada je terapija minimalna. Ukoliko je bolest agresivna, ponekad koristimo i više lekova istovremeno uz striktno praćenje, jer ovi lekovi mogu imati brojne neželjene efekte. Za sada se ne može reći da je moguće sprečiti autoimune bolesti, ali svakako se savetuje zdrav i uravnotežen način života, sa što manje stresa - poručuje doktorka.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija