• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: superzena.b92.net/Informer.rs

04.04.2018

15:31

VOLITE ŠPAGETE, A ŽELITE DA SMRŠATE? Naučnici imaju dobre vesti za vas

Ljubav

VOLITE ŠPAGETE, A ŽELITE DA SMRŠATE? Naučnici imaju dobre vesti za vas

Podeli vest

Ukoliko volite špagete i ne želite da ih se odreknete ni za vreme dijete, naučnici imaju dobru vest za vas. Ishrana pastom doprinosi gubljenju kilograma, tvrdi se u novom istraživanju

Italijanske testenine nisu nikakav eliksir za otapanje masnih naslaga, pa će konzumiranje tri porcije paste nedeljno, što je jedno pakovanje od pola kilograma, doprineti gubitku upravo tolike težine - pola kilograma u periodu od tri nedelje. 

Radi se o tome da, za razliku od ostalih rafiniranih ugljenih hidrata, špageti, makaroni, pene i fusile imaju niži glikemijski indeks pa ne izaziva nagli porast nivoa šećera u krvi, navode naučnici. 

Naučnici su analizirali 29 ranijih studija, koje su ispitivale uticaje ishrane testeninama u odnosu na druge ugljene hidrate, u kojima je učestvovalo ukupno 2.448 ljudi. Većina njih jela je 3,3 porcije paste nedeljno, piše Dejli mejl


Glavni autor studije doktor Džon Sjevenpajper, iz bolnice Sent Majkls u Torontu, kaže da se sada može reći da pasta nema neželjene efekte na telesnu težinu kada se konzumira kao deo jelovnika zdrave ishrane. 

 - Testenina nije doprinela porastu telesne težine niti masnoća u organizmu. Možemo reći da bi ona mogla da postane deo zdrave dijete, kao što su one zasnovane na unosu hrane sa niskim glikemijskim indeksom -  isitiče on. 

Na naučnicima je da detaljnije utvrde i da li testenine mogu da budu i redovni sastavni deo dijeta, mimo pomenutih, a da ne doprinesu povećanju ili stagniranju težine.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija