• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: business insider/informer.rs

08.04.2018

18:02

NE KUPATE SE SVAKI DAN? Evo šta se dešava vašoj koži, a nije prijatno!

Ljubav

NE KUPATE SE SVAKI DAN? Evo šta se dešava vašoj koži, a nije prijatno!

Podeli vest

Istraživanje je pokazalo što se dešava s ljudskom kožom ako se svakodnevno ne tuširate. Nisu u pitanju samo znoj i neprijatni mirisi, već se pojavljuju i iritacije i začepljenje pora

Opšte preporuke glase da je dobro tuširati se jednom dnevno u toplijim mesecima, dok je u onim zimskim dovoljno i jednom u dva dana zbog preteranog isušivanja kože

Međutim, ne slažu se svi s time, naročito ljudi koji tvrde da koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku sebuma koji čuva njen zdrav sjaj i pH (kiselost), pa je, po njihovom mišljenju, pranje najbolje svesti na samo na nužno.

Tim naučnika je stoga odlučio da proveri rezultate preskakanje tuša na nekoliko dana, odnosno, da li ima štete od svakodnevnog pranja?

Evo što su otkrili:

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska koža je prekrivena bakterijama (s oko čak 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas.

Pixabay

Ono što sapun i voda čine jeste da pomažu dobrim bakterijama u borbi protiv onih opasnih. B

ez toga, naše telo postaje podložno različitim infekcijama pomoću bakterija koje smo pokupili svuda - od javnog prevoza, teretane, s radnog mesta i kontakta s drugim ljudima, piše Business Insider. 

Netuširanje šteti koži

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavština, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku mitisera i iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, čije stanje može da se pogorša izbegavanjem pranja, a postoji čak i medicinsko stanje koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, "dermatis neglecta".

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posledica netuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neprijatan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti ljudsko telo uvek proizvodi znoj, koji je jedan od načina eliminacije toksina iz organizma.

pixabay.com

Bakterije koje se tom prilikom razmnožavaju na koži proizvode gasove konzumirajući proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, u zavisnosti od ishrane i hormonalnog statusa osobe.

Tuš slobodno koristite svakodnevno, ali izbegavajte svakodnevno korištenje gelova i agresivnih sredstava, a posebno je dobro u zimskim mesecima povremeno se oprati običnom vodom, savetuju naučnici. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija