• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.04.2018

17:44

NOVA TERAPIJA ZA DIJABETIČARE: Snižavanje triglicerida normalizuje šećer u krvi?

Ljubav

NOVA TERAPIJA ZA DIJABETIČARE: Snižavanje triglicerida normalizuje šećer u krvi?

Podeli vest

Povišene masnoće u krvi povećavaju rizik od bolesti srca, a možda i dijabetesa tipa II

Novo kliničko ispitivanje jednog leka po prvi put je pokazalo da znatno snižavanje triglicerida kod dijabetičara, tokom vremena, poboljšava osetljivost na insulin, tako da lakše mogu da održe normalne vrednosti šećera u krvi.

Volanesorsen, eksperimentalni lek za snižavanje lipida, poboljšava osetljivost na insulin i kontrolu glukoze, znatno smanjujući ukupni hemoglobin A1c, standardno kliničko merenje za nivo glukoze u krvi kod dijabetičara. 

Petnaest odraslih bolesnika sa dijabetesom tipa II i povišenim masnoćama uzimali su volanesorsen tokom 12 nedelja. Trigliceridi su im se snizili za 69 odsto, a osetljivost na insulin pojačala se za 57 odsto. Isto tako, poboljšani su bili i testovi visine nivoa glukoze, uključujući i hemoglobin A1c. 

Rezultati ispitivanja, koje su sproveli naučnici sa Medicinskog fakulteta Perelman pri Univerzitetu u Pensilvaniji, objavljeni su u časopisu Diabetic Care. 

Koautor studije Ričard Danbar kaže da rezultati dokazuju efikasnost leka, jer je njegovim upotrebom poboljšana osetljivost na insulin, ali i znatno poboljšan nivo hemoglobina A1c, prenosi Telegram. 

- Kod većine slučajeva treba puno meseci da se poboljša hemoglobin A1c, pa je vrlo značajno to što se poboljšanje desilo u kratkom roku - ističe on. 

- Sa naučne strane, ovi rezultati su dokaz da snižavanje triglicerida povećava osetljivost na insulin, ali oni idu i korak dalje jer dovoljno olakšavaju temeljne metaboličke probleme ključne za poboljšanje dijabetesa -navode naučnici.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija