• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

23.04.2018

08:58

MUZIKA I PEVANJE leče depresiju i ubrzavaju razvoj moždanih funkcija

Ljubav

MUZIKA I PEVANJE leče depresiju i ubrzavaju razvoj moždanih funkcija

Podeli vest

Naučnici tvrde da muzika i pevanje ubrzavaju razvoj moždanih funkcija kod dece i pomažu u borbi protiv depresije

Muzičko obrazovanje ubrzava razvoj mozga kod male dece, posebno u područjima koja su odgovorna za obradu zvuka, razvoj govora, percepciju govora i veštine čitanja, navedeno je u studiji naučnika Univerziteta u Kaliforniji. 

Kontrolisano lečenje tokom kojeg se sluša i svira predstavlja efikasan tretman za probleme mentalnog zdravlja. 

Istraživanja pokazuju da dodavanje muzičke terapije u lečenje poboljšava društveno funkcionisanje lica sa šizofrenijom. Terapija muzikom pokazala se efikasnom i kao samostalni tretman za smanjenje depresije i hroničnih bolova. 

OPREZ! Samo jedan udarac u glavu dovoljan za početak Parkinsonove bolesti!


Institut za mozak i kreativnost na Univerzitetu u Kaliforniji započeo je petogodišnje istraživanje 2012. godine, u saradnji sa Filharmonijom Los Anđelesa i Udruženjem "Srce Los Anđelesa", u nastojanju da otkrije uticaj muzičke nastave na dečji socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj. 
Početni rezultati studije, objavljeni u naučnim časopisima, pružili su dokaz o prednostima takvog obrazovanja u vreme kada su mnoge škole izbacile ili smanjile muzički i umetnički program. 

Studija je pokazala da muzička nastava ubrzava sazrevanje slušnog puta u mozgu i povećava njegovu efikasnost. 

Tokom istraživanja, naučnici iz oblasti neurologije pratili su razvoj mozga i ponašanje u grupi od 37 mališana iz siromašnijih četvrti Los Anđelesa. 

Deca uče da sviraju instrumente, kao što je violina, u ansamblima i grupama i vežbaju do sedam časova nedeljno. 

Naučnici su uporedili decu-muzičare sa vršnjacima koji treniraju fudbal i onima koji nemaju dodatne programe. 


U roku od dve godine, otkriveno je da čulo sluha dece u muzičkom programu sazreva brže nego kod ostalih.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija