• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica.com

23.04.2018

12:33

KOPRIVA LEČI SVE BOLESTI! Jeftin i dragocen lek

Ljubav

KOPRIVA LEČI SVE BOLESTI! Jeftin i dragocen lek

Podeli vest

Kopriva je svima nama poznata po listovima koji "žare" kada ih dodirnemo, a jedna je od najlekovitijih biljaka. Najčešće se koriste list i koren koprive

Kopriva je tamnozelene boje, srcastih listova, latinski naziv je Urtica dioica, a u našim krajevima poznata je još i po imenima: žara ili pasja kupina. Kopriva je jednodoma ili dvodoma biljka iz familije Urticaceae. 

Lekoviti sastojci 

Kopriva (list, stablo i koren) sadrži sledeće hranljive i lekovite sastojke (vitamine, minerale …): vitamin B2, vitamin B5, vitamin K, vitamin C, gvožđe, kalcijum, karotenoide, karotenoide (provitamin A), kvercetin, magnezijum, mravlju kiselinu, silicijumsku kiselinu, fosfor, histamin

Bolesti i tegobe 

Kopriva stimuliše rad organa za varenje, smanjuje bolove u želucu, stimuliše sekreciju želudačnih žlezda, stimuliše funkcionisanje jetre i pankreasa. Dobar je diuretik pa se koristi za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma, ali i za mnoge druge bolesti i tegobe:

akne, alergije, anemija, artritis, bolesti žuči, bolesti jetre, giht, glavobolje, gljivice, gljivične vaginalne infekcije, ekcemi, zamor, katar želuca, krvarenja iz nosa, lišajevi, migrene, oboljenja disajnih organa, oboljenja koštano-mišićnog sistema, oboljenje slezine, pesak u bubregu i bešici, plućna oboljenja, polenska groznica, problemi sa bubrezima, proliv, protiv opadanja kose i peruti, regulacija nivoa šećera u krvi, reumatizam, smanjenje holesterola u krvi, smanjuje sklonost ka krvarenju, ublažava preobilna menstrualna krvarenja, uvećanje prostate, upala mokraćnih puteva, usporava procese ateroskleroze, herpes, čir na dvanaestopalačnom crevu, čir na želucu, šuljevi

OVE TRI NAVIKE mogu da pogoršaju sezonsku alergiju!

Koristi se za rehabilitaciju, jačanje imuniteta, vraćanje snage i energije, reguliše nivo slobodnih androgena (muških polnih hormona) i ubrzava metabolizam. 

Način primene i delovanja 

Koristi se sok, čaj, ili se cela biljka koristi za spravljanje čorbe. Listovi koprive dodaju se u pecivo (pita ili proja, kao spanać ili drugo zeleno povrće…). Koristi se za spravljanje šampona i kupki kod bolesti kose i kože.

NIJE ONAKO KAKO STE MISLILI! Evo koliko alkohola je opasno po zdravlje

List koprive zaustavlja krvarenje, a pokazuje farmakološka svojstva: analgetsko, antibakterijsko, antivirusno, protivupalno, lokalno anestetsko i diuretičko dejstvo.

Pored lista i korena, koriste se i kapsule i tinktura. 

Kako se uzima kopriva? 

Čaj od koprive se priprema tako što se u ključalu vodu stavi kafena kašičica suve koprive, poklopi se i ostavi da odstoji nekoliko minuta, pa se procedi.

Preventivno se čaj od koprive pije samo jednom dnevno, a kod lečenja bolesti 2-3 šoljice dnevno. Prevelike doze čaja mogu izazvati nadraživanje želuca, crvenilo ili zatvor, pa u tim slučajevima treba prestati sa uzimanjem čaja.

Deci mlađoj od dve godine ne preporučuje se upotreba čaja od koprive.

Za čaj treba koristiti suve listove kupljene u biljnoj apoteci ili kod proverenih travara. Ukoliko ste sigurni da je to stvarno kopriva, možete i sami brati (sa rukavicama), ali da to ne budu mesta zagađena industrijskom prašinom ili izduvnim gasovima.

Navedene savete treba primeniti kao dodatnu terapiju, jer se za pravu dijagnozu i osnovnu terapiju treba posavetovati sa lekarom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija