• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevnik.hr/Informer.rs

27.04.2018

19:48

BOLNO STANJE koje zbog sramote NE SMEMO IGNORISATI!

Ljubav

BOLNO STANJE koje zbog sramote NE SMEMO IGNORISATI!

Podeli vest

Neuredna i nezdrava ishrana, dugotrajno sedenje i stres uzrok su hemoroida, o kojima se najmanje priča, jer pri samom spomenu izazivaju nelagodu

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema u mlađoj populaciji su hemoroidi, neprijatna pojava čiji je uzrok savremeni način života. 
Šta su hemoroidi i šta ih uzrokuje? 

Spužvasti jastuci u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog kanala. Neuredan način života bez kretanja, nepravilna ishrana, uz nasledne sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačani pritisak na vene, pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih oticanja. 

Simptomi koje ne smete ignorisati 

Osećaj unutrašnjeg pritiska, bolni otok, čvorovi i posledično krvarenje su prvi simptomi koji ukazuju na pojavu hemoroida. Ne smete ih ignorisati nego se morate konsultovati sa svojim lekarom o pravilnoj metodi lečenja, a ako imate hemoroide koji se ne povlače nakon tretmana - postoji verovatnoća da to uopšte nisi hemoroidi. 

Shutterstock

To mogu biti razlozi koji ukazuju na Hronovu bolest, autoimunu inflamatornu bolest digestivnog sistema. U tom slučaju posetite gastroenterologa da izvršite sve neophodne testove i uklonite sumnju u vezi sa ovim zdravstvenim problemom. 

Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi 

Spoljašnji su postavljeni duž ivica anusa i prekriveni vrlo osetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak, pojavljuje se otok na izlazu iz analnog kanala, a osećaj je prisutan kao teška i bolna izraslina. Krvare samo kad puknu i obično se povlače nakon terapije. 

Unutrašnji hemoroidi se razvijaju unutar anusa i manifestuju se kroz krvarenje i udubljenja koja se javljaju prilikom pražnjenja. Postaju nezgodni ukoliko se uklešte i ne mogu da se vrate u analni kanal, što izaziva teške bolove i krvarenje. 

Terapija i prevencija 

O ovoj bolnoj nelagodnosti muškarci i žene nerado govore, a čak više od 60 procenata ljudi ima problema sa hemoroidima. Kod učestalih problema sa hemoroidima potrebno je potražiti pomoć lekara, a preventivno kada se problem povuče, efikasno pomaže promena stila života – ishrana bogata vlaknima, fizička aktivnost i što manje napora pri vršenju velike nužde.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija