pixabay.com

16:57 Ljubav i zdravlje 0

novosti.rs/ifnormer.rs | 30. 04. 2018.

VOLE GA BUBREZI, A TELO UŽIVA: Drevno seme prosa najjeftiniji i najdelotvorniji lek!

Ova jeftina žitarica može da se nađe u bilo kojoj radnji zdrave hrane, a pošto se koristi za lek treba kupiti najkvalitetniju i po mogućnosti - organsku

Najjeftiniji i najdelotvorniji lek za sve one koji imaju problema sa bubrezima je proso.

Ova jeftina žitarica može da se nađe u bilo kojoj radnji zdrave hrane, a pošto se koristi za lek treba kupiti najkvalitetniju i po mogućnosti - organsku. Naime, proso za dve nedelje rešava problem sa bolnim bubrezima, izbacuje pesak i uklanja infekciju.

Međutim, proso je odlična hrana i za anemične osobe, a dobra je namirnica i sve koje muči gastritis. Doskoro se mislilo da je proso sirotinjska hrana koju treba davati pticama, ali ovo zrnevlje su Sloveni jeli daleko pre nego što je stigao kukuruz u Evropu.

Napitak za bubrege

Stavite uveče 200 grama prosa u dublju posudu i prelijte sa dva litra vode. Ujutro polako procedite višak bele vode koju proso nije upio u posebnu činiju. Ova voda se pije kao lek tokom dana u količini koja prija organizmu. Posle dve nedelje redovnog pijenja vode dobijene od prosa bubrezi bi trebalo da budu u neuporedivo boljem stanju, upala da nestane, kamenčići i pesak da budu izbačeni, a bubrezi regenerisani.

Proso za doručak

Natopljen proso ujutru ne treba baciti, već napraviti kašu za doručak koja je odlična za sve koje muči gastritis. Proso se prebaci u šerpu da ogrezne u vodi i kuva oko 15 minuta. Kaši može da se doda so i da bude slana, ali i da se ubaci šećer i kockica butera.

Pixabay

Kaša za anemične

U 100 grama prosa ima sedam grama gvožđa, pa se koristi za prevenciju od anemije. Natopljen proso se skuva u sojinom mleku, a dodaju se sedam badema (mogu da budu i samleveni), višnje ili brusnice (mogu i suve) i jede uz sok od ceđene pomorandže.

Prilog uz jelo

Proso odvojen od vode može da se pojede. Kaša od prosa se pravi jednostavno, a odličan je lek za anemiju. Kaša može da bude i prilog mesu tako što se proso, kada se procedi, prebaci u šerpu sa toplom, slanom vodom i prokuva. Kada je gotov, na tanjiru se pospe naseckanim peršunom i prelije sokom od pečenja.

Slatka kaša

Šest kašika natopljenog prosa se skuva uz mešanje, a čim provri dodaju se kockice ili kriške dve očišćene jabuke. Kada se zgusne u kašu dodaju se vanil šećer i cimet. Kada se skloni sa vatre, dodaju se, prema želji, dve kašike semena lana i sušeno voće poput brusnica.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]