• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

07.05.2018

17:43

BOLEST SAVREMENOG ČOVEKA: Sve o sindromu karpalnog tunela!

Ljubav

BOLEST SAVREMENOG ČOVEKA: Sve o sindromu karpalnog tunela!

Podeli vest

Utrnuli prsti ili bol koji se širi kroz šake i celu ruku predstavljaju prve znakove SKT-a ili ukleštenog nerva ruke, bolesti karakteristične za one koji dugo kucaju na tastaturi kompjutera

Šta je sindrom karpalnog tunela, sindrom koji sve više pogađa savremenog čoveka? Utrnuli prsti ili bol koji se širi kroz šake i celu ruku predstavljaju prve znakove mogućeg sindroma karpalnog tunela (SKT) ili ukleštenog nerva ruke, bolesti karakteristične za one koji dugo kucaju na tastaturi kompjutera. Zapaljenje najviše pogađa ljude između 40. i 70. godine starosti, a ukoliko se ne leči, bol može da se proširi iz ruke u vrat i da dovede do manjka snage u prstima, tako da i jednostavni zadaci, kao što je otvaranje flaše, mogu da postanu nemogući.

Simptomi se razvijaju vremenom, u početku je prisutan bol u ručnom zglobu usled aktivnosti koje naprežu mišiće i tetive

Šta nije u redu?

Unutar oba ručna zgloba nalazi se uzan prolaz koji se zove karpalni tunel. Kroz ovaj tunel prolazi devet tetiva, koje pokreću vaše prste, zajedno sa medijalnim nervom. Ove tetive mogu da postanu upalne i da oteknu, pritiskajući tako nerv.

Mere predostrožnosti

Ukoliko provodite mnogo vremena ispred kompjutera, podesite stolicu i tastaturu. Pri korišćenju tastature, ruke bi trebalo da budu savijene pod uglom od 90 stepeni, tako da ručni zglobovi budu paralelni sa podom, a isto važi i za kolena. Ispravite leđa dok sedite, vodeći računa da vam se ramena ne spuste ka napred. Bolje je da dodirujete tipke tastature nego da ih udarate - što je manji pritisak na njih, to bolje. Kad god je to moguće, koristite ergonomske proizvode, a od posebne koristi je potpora za ručne zglobove, kao i zakrivljena ili podeljena tastatura.

Iako sindrom karpalnog tunela nije uvek posledica preteranog korišćenja ruku, privukao je pažnju šire javnosti sa upotrebom kompjutera. Druge ponavljajuće radnje koje mogu da budu uzrok SKT-a su sviranje klavira, zakucavanje eksera ili muža krava: muzičari, stolari i radnici na farmama mleka skloni su ovom sindromu. Među ostale faktore koji aktiviraju upalu spadaju trudnoća, kontraceptivne pilule, reumatoidni artritis, hipotireoza, dijabetes i gojaznost.

Simptomi se razvijaju vremenom, u početku je prisutan bol u ručnom zglobu usled aktivnosti koje naprežu mišiće i tetive, a obično se javlja uveče, noću (pacijenta iz sna budi snažan bol) ili odmah ujutru. Mogu da se jave otok i osećaj trnjenja u prva tri i pola četvrtog prsta, a oslabljen stisak šake pacijenti često primete tek kada predmeti počnu da im ispadaju iz ruku, najčešće jutarnja šoljica kafe.

Shutterstock

U većini slučajeva, sindrom karpalnog tunela može u potpunosti da se izleči primenom metoda fizikalne terapije, poput masaže, elektroterapije, krioterapije, termoterapije, hidroterapije, kineziterapije, imobilizacije... Ovo podrazumeva pregled lekara specijaliste i utvrđivanje pod kojim uslovima je došlo do pojave i razvoja stanja.

Vežbe istezanja

Kada koristite kompjuter ili radite bilo kakav posao koji iziskuje ponavljajuće pokrete šake, osnovna preventiva je da se redovno prave pauze - na svakih nekoliko sati po petnaest minuta. Ustanite, opustite ramena i protresite ruke kako biste opustili ručne zglobove i ponovo uspostavili cirkulaciju. Stegnite obe šake u pesnice, zadržite ih tako nekoliko sekundi, zatim ih otvorite razdvajajući prste i šireći ih što je više moguće. Ponovite to četiri puta. 

Od ključnog značaja je saradnje pacijenta i pridržavanje saveta lekara. Veoma je važan odmor, odnosno odsustvo opterećenja na zglob i uzdržavanje od aktivnosti koje izazivaju bol i opterećuju tetive. Ignorisanje bola i stav "nije to ništa, proći će" obično vode do hroničnih stanja koja se mnogo teže saniraju i leče.

Lečenje kod kuće

U kućnoj režiji moguće je primeniti hladne kupke, koje će pomoći da se bolovi, trnjenje i otok smanje. Pakovanje leda umotano u tanak peškir ostavite desetak minuta na zglobovima, a proceduru ponavljajte na svakih sat vremena.

U kasnijoj fazi lečenja, a u zavisnosti od stanja, hladna pakovanja se zamenjuju toplim ili naizmeničnim toplo-hladnim u kombinaciji sa vežbama istezanja. Svake večeri pre nego što odete na spavanje, držite šake i ručne zglobove potopljene dvanaest do petnaest minuta u vodi koja je topla do vruća. Međutim, zbog toga što bi toplota mogla i da poveća pritisak u povređenom predelu, nemojte ovo raditi ako se vaši simptomi pogoršavaju.

Shutterstock

Ukoliko se ne leči, bol može da se proširi iz ruke u vrat i da dovede do manjka snage u prstima

Kako biste ublažili bol, dva puta na dan namažite ručne zglobove mašću koja sadrži arniku, biljku čuvenu po svojim antiflamatornim osobinama, a mnoge osobe smatraju da i brzi, lagani udarci u ručni zglob pomažu smanjenju simptoma, posebno tokom noći.

Možda dok spavate savijate ruku ispod jastuka, što dovodi do pritiskanja ručnog zgloba, te bi nošenje splinta (držača od gipsa za ruku) tokom noći držalo vaše prste u neutralnom položaju i oslabilo pritisak na medijalni nerv. Ako obavljate posao koji zahteva mnogo pokreta šakama, splint možete nositi i tokom dana.

U slučaju da fizikalna ili terapija kortikosteroidima ne daje željene rezultate, opcija je hirurško lečenje, tokom koga se oslobađa nerv ili tetiva ako je ona uklještena. Operacija se izvodi u blok anesteziji (nervi se blokiraju od ramena do šake), a oporavak traje deset do 15 dana.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija