• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.05.2018

21:51

OPASNO PO ZDRAVLJE! Evo šta radite svom telu kada večerate posle 19 časova

Ljubav

OPASNO PO ZDRAVLJE! Evo šta radite svom telu kada večerate posle 19 časova

Podeli vest

Mnoge dijete se temelje na tome da se nakon 19 časova više ne konzumira hrana, već da ukoliko se javi glad se pije voda ili čajevi

Stručnjaci su potvrdili da ukoliko večerate nakon sedam sati uveče postoji veća mogućnost za dobijanje srčanog udara. Isto tako, ne bi trebalo jesti neposredno pred spavanje jer se organizam priprema za san i može doći do gubljenja apetita u toku narednog dana.

Ne postoji tačno vreme za večeru

Brz tempo života nematnuo je određen raspored kada je konzumiranje hrane u pitanju. Osoba koja rano ustaje i rano doručkuje može imati večeru u 5 sati popodne, za razliku od osobe koja spava do jedan sat popodne. Takva osoba može večeru imati oko 10 sati uveče.

- Idealno vreme za večeru je tri sata pre nego što odete na spavanje. To je sasvim dovoljno vremena da bi Vaš organizam svario hranu, samim tim se nećete osećati naduveno kada legnete u krevet - tvrdi nutricionista Fara Fahad.

Nemojte večerati na silu

Nije važno da li se javio osećaj gladi ili ne, ljudi često posežu za hranom jer je došlo vreme večere. Bitno je da jedemo onda kada osetimo glad. Onda kada ste gladni, vaše telo traži kalorije i kada ih unesemo ono troši hranu koju smo uneli. Ukoliko jedete, a niste gladni, telo će skladištiti hranu jer mu nije potrebna. Na taj način se taloži mast - tvrdi on.

Važno je šta jedete

Hrana je gorivo koje je potrebno našem organizmu da bi normalno funkcionisao. S obzirom da se organizam smiruje kada mi tonemo u san nema potrebe za konzumiranjem hrane neposredno pred odlazak na spavanje.

Večerajte malo i lako

Masnu i puno začinjenu hranu bi svakako trebali izbegavati, posebno kada je u pitanju večera. Masna hrana se teško vari, što doprinosi pojavi gorušice. Šta se dešava kada se kasno pojede nešto masno i teško? Krv odlazi u stomak kako bi pomogla varenju, umesto da slobodno cirkuliše ostalim delovima tela i potpomogne organizmu u oporavku tokom noći.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija