• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

14.05.2018

17:42

ŠARGAREPA, PRIRODNA APOTEKA: Čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i raka...

Ljubav

ŠARGAREPA, PRIRODNA APOTEKA: Čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i raka...

Podeli vest

Nijedna biljka bolje od šargarepe ne zaustavlja dijareju i povraćanje kod dece, a ima i antiparazitno svojstvo...

Sveža i oprana, skuvana i ispasirana, samostalno pripremljena ili kao prilog nekom glavnom jelu, šargarepa je drugo popularno povrće koje se pojede najviše na svetu posle krompira. Zbog brojnih lekovitih svojstava dobri poznavaoci kažu da predstavlja pravu malu priručnu apoteku. Ovo povrće bogato beta karotenom čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i raka i odlično je za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A.

Šargarepa vodi poreklo iz Avganistana, a mediteranska sela je koriste preko 2000 godina. Tadašnja šargarepa nije bila ni malo slična današnjoj, već ljubičaste ili žute boje, veoma dugačka i tanka. Današnji oblik i boju počela je da dobija u 17. veku, a uzgojem je razvijeno preko 100 vrsta. Dok je narandžasta šargarepa popularna u Evropi, u južnoj Aziji i Africi koristi se uglavnom ona ljubičaste boje.

Sok od šargarepe je odličan diuretik i čistač organizma

Sastav i lekovitost

Narandžastu boju šargarepi daje beta karoten (koji se u jetri pretvara u vitamin A), kojeg ni u jednom drugom povrću nema u tolikoj meri. Slede vitamini K, C, E, B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalijum, mangan i molibden. Takođe, obiluje vrednim antioksidansima - karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.

Maska protiv bora

Pomešajte kašiku soka od šargarepe i kašiku maslinovog ulja, smesom namažite lice.
Nakon 20 minuta obrišite lice ubrusom, nemojte se umivati, već samo nanesite kremu. Ovu masku primenjujte dva puta nedeljno. Vitamin A štiti kožu od ultra ljubičastog zračenja, usporava starenje i stvaranje akni.

Zahvaljujući beta karotenu, ovo korenasto povrće pomaže u sprečavanju infekcija i osnažuje imuni sistem, dok redovno konzumiranje smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakte, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida i smanjuje kratkovidost, posebno kod dece.

Beta karoten je poželjan u ishrani obolelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog creva, grlića materice i same materice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalnog nivoa. Osim toga, adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobijanje raka pluća i emfizema.

Pixabay

Dokazano je da povrće tamnonarandžaste boje, posebno šargarepa, najdelotvornije štiti kardiovaskularno zdravlje. Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje povišeni holesterol i podiže nivo dobrog HDL holesterola, a studije su pokazale da oni ljudi koji pojedu više od šest šargarepa nedeljno, smanjuju rizik od moždanog udara.

Nijedna biljka bolje od šargarepe ne zaustavlja dijareju i povraćanje kod dece, a ima i antiparazitno svojstvo. S druge strane, nerastvorljiva biljna vlakna pomažu pokretljivost creva, te je ovo povrće dobro u borbi protiv zatvora. Kod dijareje se šargarepa jede kuvana, a kod zatvora sveža.

Zbog vrednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma, anemije i bolesti uzrokovanih nedostatkom vitamina kao što su skorbut i rahitis.

Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobijanje raka pluća i emfizema

Grickanjem sveže šargarepe čiste se zubi i podstiče stvaranje više pljuvačke, koja je alkalna te balansiranjem mikroflore održava usnu duplju zdravom.

Sok od šargarepe je odličan diuretik i čistač organizma, a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta, dok u spoljnoj primeni zaceljuje i ublažava rane, čireve, opekotine i ekcem. Stabljike šargarepe obiluju mineralnim solima, a u obliku uvarka deluju protiv afti.

Shutterstock

Bez obzira na sladak ukus, ovo povrće ima veoma nisku kalorijsku vrednost, te je zbog toga idealna namirnica u borbi protiv gojaznosti.

U kuhinji

Šargarepu je najbolje jesti sirovu, dok drugi izvori tvrde da je najbolje kratko je prokuvati da bi maksimalno iskoristili njene vitamine. U svakom slučaju nećete pogrešiti, jer se beta karoten kratkim kuvanjem neće uništiti.

100
vrsta šargarepe postoji

Šargarepu možete da kuvati, barite, pečete, sušite, grilujete, dinstate i pripremate salate, čorbe, zimnicu, deserte, piree, soseve, sokove... Zbog svoje arome pogodna je i za slatka i slana jela.

Umesto tipičnih nezdravih grickalica, deci dajte šargarepu isečenu na štapiće, a lišće šargarepe je takođe veoma zdravo, te je preporuka da se kuva u jelu.

RECEPTI

Smuti od šargarepe

Sastojci: šolja ananasa, pola šolje šargarepe, pola šolje soka od pomorandže, pola šolje leda, pola banane.
Priprema:
Stavite u blender sve sastojke i mutite dok ne dobijete glatku, gustu smesu. Popijte odmah, najbolje za doručak.

Shutterstock

Vitaminska bomba

Sastojci: velika cvekla ili 2 male, isečene na kriške, 2 velike šargarepe, velika jabuka, isečena na kriške, pola limuna (očišćen od koštica), komadić đumbira veličine 2,5 cm.
Priprema:
Stavite sve sastojke u multipraktik i napravite sok.

Slatki rolat

Sastojci: 4 jaja, 50 g šećera, 50 g smeđeg šećera, kesica vinilin-šećera, 120 g brašna, kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, pola kašičice cimeta, 3 srednje šargarepe. Za fil: 80 g putera (sobne temperature), 200 g krem sira, 80 g šećera u prahu, kašičica arome od vanile, malo šećera u prahu za dekoraciju.
Priprema: Umutite žumanca sa smeđim i vanilin-šećerom, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, cimetom i prstohvatom soli. Posebno umutite belanca sa 50 g šećera, pa postepeno sjedinite sa žumancima. Na kraju dodajte izrendanu šargarepu i promešajte. Smesu sipajte u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 10-12 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Za fil umutite puter sa šećerom u prahu, a zatim dodajte krem sir i vanilu. Premažite pripremljenu koru, a zatim uvijte u rolat i ostavite preko noći na hladnom mestu. Pre služenja pospite šećerom u prahu.

Shutterstock

Ćušpajz od šargarepe

Sastojci: 1 kg šargarepe, manji crni luk, puna kašika brašna, par kašika ulja, 1-2 kašike jabukovog sirćeta, so, biber i ljuta paprika po ukusu, peršun.
Priprema:
Šargarepu nasecite na tanje kolutove, propržite iseckan crni luk, a kada omekša, dodajte šargarepu. Pržite sve zajedno dok i šargarepa malo ne omekša, posolite, pobiberite i zaljutite ako volite, na kraju dodajte brašno. Promešajte, nalijte vodom i sirćetom, tek da prekrije sve, i kuvajte na niskoj temperature dok se sos ne zgusne i šargarepa sasvim omekša. Pospite seckanim peršunom i služite uz pohovano meso ili ćufte.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija