• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.05.2018

21:15

MOBILNI NIJE ZA DŽEP NI ZA POD JASTUK! Na kojim mestima ne bi trebalo da držite telefone

Ljubav

MOBILNI NIJE ZA DŽEP NI ZA POD JASTUK! Na kojim mestima ne bi trebalo da držite telefone

Podeli vest

Elektromagnetno zračenje i vibriranje mogu da ugroze zdravlje i san, a aparat strada od toplote i mehaničkih oštećenja

Mobilni telefon je uređaj bez kog većina ljudi danas ne može da zamisli dan. Ali bez obzira na mogućnost da u svakom trenutku možete da se čujete s nekim iz poslovnih ili privatnih razloga, stručnjaci upozoravaju da mobilni nipošto ne držite na određenim mestima.

Džep pantalona
Nije preporučljivo da nosite telefon u zadnjem džepu pantalona jer telefoni imaju ekrane osetljive na dodir, pa vrlo lako možete nazvati broj za hitne slučajeve, a da toga niste svesni. Neka istraživanja su pokazala da je čak 30 odsto hitnih poziva slučajno. Osim toga, možete ga lako slomiti ili izgubiti.

Na vrućim mestima
Visoke temperature takođe su štetne za elektroniku uređaja. Ne preporučuje se da ostavljate telefon u automobilu ili na mestu gde je izložen suncu.

Pod jastukom
Ne držite telefon pod jastukom. Ako vam noću često stižu obaveštenja, a ekran zasvetli, to svetlo i elektromagnetno zračenje negativno utiču na proizvodnju melatonina, hormona sna, pa dugo nećete zaspati. Kad pokrijete telefon jastukom, povećavate šanse za pregrejavanje, što može da dovede čak i do požara, pogotovo ako je priključen na punjač. Bolje je da ga punite dalje od kreveta i nikako preko noći. To loše utiče i na rok trajanja baterije.

Na distanci
Dermatolozi savetuju da mobilni telefon ne držite direktno uz kožu lica jer bakterije s ekrana mogu da dovedu do razvoja bubuljica i infekcija. Dok razgovarate, ostavite najmanje između 0,5 i 1,5 centimetara između uređaja i kože.

Proverite jeste li zavisnik
Shutterstock

Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su da 53 odsto korisnika pati od nomofobije, tj. zavisnosti od ove sprave.Proverite da li vi patite od nomofobije:* Nikad ne možete da isključite telefon.* Opsesivno proveravate poruke, propuštene pozive i imejlove.* Stalno punite bateriju da vas slučajno ne bi izdala.* Nikad ne odlazite do toaleta bez mobilnog telefona.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija