• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ivescience.com

21.05.2018

13:58

PRAVA ZAVISNOST! Teže je preboleti raskid NEGO SKINUTI SE DROGE!

Ljubav

PRAVA ZAVISNOST! Teže je preboleti raskid NEGO SKINUTI SE DROGE!

Podeli vest

Po prvi put u istoriji, naučnici imaju otkrića o tome kako se ponaša "mozak na ljubavi"

Oni koji neutešno pate zbog propale ljubavi, možda imaju biološki razlog za to. Novo istraživanje mozga sugeriše da je savladavanje ljubavnog bola slično borbi sa zavisnošću. Ovo istraživanje je jedno od prvih koje istražuje mozak osoba koje su nedavno raskinule i imaju problema kako da se s tim pomire.

Naučnici su utvrdili da muškarci i žene slomljenog srca (ako gledaju fotografije bivših partnera) u mozgu aktiviraju regije povezane sa nagradom, zavisnošću, kontrolom osećanja, osećajem vezanosti i fizičkim bolom i tugom. Rezultati možda objašnjavaju zašto je nekim ljudima teško da prebole prekid i zašto se, u nekim slučajevima, ljudi ponašaju ekstremno, uhode partnere, ubijaju ih, čine samoubistva.

- Romantična ljubav je zavisnost -  kaže autorka studije Helen E. Fišer, biološki antropolog sa univerziteta "Rutgers".

VEČNA LJUBAV NE POSTOJI! Naučnici otkrivaju koliko traje strast!

- To je snažna, divna zavisnost kada sve ide dobro, ali prestrašna zavisnost kada stvari krenu loše. Delovi mozga odgovorni za romantičnu ljubav nastali su pre više miliona godina da bi se naši preci mogli fokusirati na to da budu samo sa jednom osobom u isto vreme i da tako započnu počnu proces razmnožavanja - kaže Fišer.

- Kad je vaša ljubav odbijena, izgubili ste najveću nagradu u životu, a to je partner za stvaranje potomstva. Kad nas ostavi osoba koju još volimo, sistem mozga se aktivira tako što pokušava da nam pomogne da vratimo voljenu osobu pa se na nju fokusiramo, čeznemo za njom i pokušavamo da je opet pridobijemo - naglašava Fišer.

Shutterstock

Svi učesnici studije su bili u vazama (prosečno dve godine), a na početku istraživanja su prošla dva meseca od raskida. Na "Passionate Love Scale" meren je intenzitet njihovih osećanja. Pokazalo se da je gledanje fotografija bivše ljubavi stimulisalo regiju mozga koja je uključena u motivaciju i nagradu. Prethodne studije su pokazale da je to regija aktivna kod ludo zaljubljenih ljudi.

POZIV IZ PROŠLOSTI! Evo zašto se bivši jave uvek kada nastavimo dalje!

Ima smisla, ako ste srećno ili nesrećno zaljubljeni, još ste zaljubljeni. Studija pokazuje da se aktiviraju i druge dve regije mozga koje su povezane sa intenzivnom zavisnošću od kokaina i cigareta i da je zabeležena pojačana aktivnost u regijama mozga odgovornim za fizički bol i tugu. Naučnici su došli i do nekih dobrih vesti u vezi sa onima koji su odbačeni, čini se da vreme leči bol. Što je više vremena prošlo od raskida, bilo je sve manje aktivnosti u regiji mozga povezanoj sa vezanošću.

- Regije mozga uključene u regulaciju emocija, donošenje odluka i vrednovanje su se aktivirale kada su učesnici videli osobu koja ih je odbila. Ovo sugeriše da su ostavljeni učili iz prošlih romantičnih iskustava, vrednujući gubitak i dobitak i tako pronalazili načine kako da se nose sa situacijom - kaže Fišerova.

ŽELITE DA BUDETE SREĆNI U VEZI? Sa ovakvim dečkom to nikada nećete biti!

Ono što je studija još utvrdila kaže da razgovor o proživljenom iskustvu, umesto tugovanju u tišini, pomaže i ima terapeutski učinak.

- Za mozak je zdravo da o tom iskustvu pričatte, umesto da se izgubitite u očaju i povlačite u sebe. O situaciji treba razmišljati aktivnije i raditi na tome kako se sa njom nositi - savetuje Fišerova.

Zaključak je jednostavan, ljubav na organizam deluje poput droge, pa je podjednako teško "skinuti se sa ljubavi" kao i skinuti se sa droge.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija