• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/infomer.rs

23.05.2018

15:58

NAUČNICI PROMENILI MIŠLJENJE: Jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanog udara

Ljubav

NAUČNICI PROMENILI MIŠLJENJE: Jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanog udara

Podeli vest

Stručnjaci pekinškog Univerzitetskog naučno-zdravstvenog centra i britanskog Univerziteta Oksford ističu da su jaja u ishrani veoma dobra za ljudsko zravlje

Njihovo istraživanje je pokazalo da konzumiranje jednog jajeta dnevno smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca. 

Osobe koje jedu jedno jaje dnevno imaju za 25 odsto manju verovatnoću od srčanog udara, u odnosu na one koje ih ređe konzumiraju. Takođe, oni koji prosečno pojedu pet jaja nedeljno imaju 12 odsto manju verovatnoću da obole od srčanih bolesti. 

Istraživanje je sprovedeno u Kini na uzorku od više od 400.000 zdravih ljudi, starosti između 30 do 79 godina, piše Dejli mejl

Na početku istraživanja 13,1 odsto učesnika svakodnevno su jeli jaja, dok ih 9,1 odsto učesnika uopšte nije konzumiralo ili su to retko radili. 

REŠNJA PEGLA BORE, ublažava bolove, sprečava srčane bolesti i rak...


Naučnici su devet godina kasnije uporedili podatke i otkrili da je, među učesnicima istraživanja zabeleženo 83.977 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 9.985 slučajeva smrti, kao i 5.103 srčanih udara. 

KAFA NA PRAZAN STOMAK? Nimalo dobra ideja!


Oni koji su jeli najmanje jedno jaje dnevno generalno su imali manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, imali su i 26 odsto manji rizik od srčanog udara, kao i 28 odsto manje šanse da bi od njega mogli da umru, prenosi Večernji

 - Jaja su poznata kao bogat izvor proteina, vitamina, minerala i dobrih masnih kiselina, ali to ne znači da bi samo trebalo znatno povećati količinu jaja u ishrani. Važna je celokupna ishrana i životni stil, jer je nerealno očekivati da bi samo jaja mogla da naprave razliku -  zaključuje profesor kardiovaskularne medicine sa Univerziteta Šefild Tim Čiko.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mišljenje ili znanje

pre 5 godina

Da li se postuje misljenje naucnika ili rezultati istrazivanja? Jednom 2 jaja, drugi put 3, sada 1. Šta je zaprovo istina?

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59