• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje/Nataša Lazović

28.05.2018

19:41

SVE O ANTIBEBI PILULI: Zašto Srpkinje ne koriste oralnu kontracepciju?

Ljubav

SVE O ANTIBEBI PILULI: Zašto Srpkinje ne koriste oralnu kontracepciju?

Podeli vest

Oralna kontracepcija snižava rizik od karcinoma jajnika i endometrijuma, ima povoljan efekat na akne, snižava rizik od karcinoma debelog creva, ublažava bolne menstruacije i smanjuje intenzitet materičnog krvarenja, a ublažava i simptome perimenopauze

Kada upoređujemo broj korisnica oralne hormonske kontracepcije u Srbiji s brojem korisnica u Evropi nalazimo se pri dnu lestvice. Tome uveliko doprinose brojne predrasude vezane uz rizike i nuspojave takvog oblika kontracepcije, pa su mnoge žene uverene da će se uzimanjem pilula ugojiti ili dobiti akne. Dr Snežana Janković, specijalista ginekologije i akušerstva MediGroup Dom zdravlja Dorćol, razbija ove predrasude, ali i navodi stvarne rizike.

Pravih podataka o broju abortusa u Srbiji nema, jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi

- Kod nas se kao kontraceptivna metoda najčešće koristi prevremeni prekid snošaja, koji je najmanje delotvoran i zbog čega imamo poražavajuće podatke o broju namernih prekida trudnoće. Zvanična statistika kaže da se godišnje uradi oko 17.000 namernih prekida trudnoće, a nezvanična tvrdi nešto drugo. Zapravo, pravih podataka o broju abortusa u Srbiji nema, jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi, a upravo se kod privatnika uradi najviše tih intervencija. U skladu sa tim preporuka je da se kontrola rađanja ne sprovodi namernim prekidima trudnoće, već primenom dostupnih kontraceptivnih metoda - kaže dr Snežana Janković.

Informer

Kako se primenjuju?

o Prva pilula se uzima prvog dana menstruacije.
o Uzimajte po jednu pilulu u isto vreme svaki dan tokom 21 dana.
o Napravite pauzu od 7 dana (tokom ovog perioda trebalo bi da se pojavi menstrualno krvarenje i vi ste zaštićeni i tokom ovog perioda).
o Osmog dana uzmite pilulu iz novog pakovanja čak iako vam menstruacija još traje.
o Ukoliko zaboravite da popijete pilulu, a nije prošlo više od 48 sati preostale tablete treba koristiti prema uobičajenom rasporedu. U ovom slučaju urgentna kontracepcija nije potrebna, osim ako je bilo bilo više zaboravljenih tableta u istom pakovanju ili u poslednjoj nedelji prethodnog pakovanja. U tom slučaju, preporuka je da se koristi kondom do uzimanja novog pakovanja.
o U slučaju da planirate trudnoću, promene su reverzibilne i već nakon 2-3 ciklusa po prestanku primene ove kontracepcije uspostavljaju se ovulacije.

Estrogen i progesteron

A ove metode su zaista raznovrsne, od kondoma, dijafragme i cervikalne kape, spermicida, kontraceptivnog prstena, flastera, pilula, intrauterinih uložaka, do progestinskih implanta i hitne kontracepcije.

- Oralna kontraceptivna sredstva popularno nazvana "pilule" su tablete koje sadrže sintetičke verzije ženskih polnih hormona - estrogena i progesterona i deluju na sprečavanje ovulacije. Današnje pilule imaju manje doze hormona nego ranije pilule i samim tim manje neželjenih efekata. Namenjene su zdravim ženama, nepušačima, od stupanja u seksualne odnose. Da bi se procenila bezbednost propisivanja oralne kontracepcije, potrebni su odgovarajući anamnestički podaci i obavezan ginekološki i ultrazvučni pregled, kolposkopija i PAPA citološki pregled - navodi doktorka.

Pilule nisu bezbedne kada u anamnestičkim podacima postoje:

o Slučajevi intravenske tromboembolije u ličnoj i porodičnoj anamnezio Migrenozne glavobolje
o Hipertenzijao Hiperlipidemija (povišen holesterol i/ili trigliceridi)
o Dijabeteso Kardiovaskularna oboljenja
o Pušenjeo Godine starosti (rizik za starije od 35 godina koje su pušači)
o Poremećaji koagulacije krvio Slučajevi karcinoma dojke u porodici

Današnje pilule imaju manje doze hormona nego ranije i samim tim manje neželjenih efekata

- Neki od navedenih uzroka predstavljaju apsolutnu kontraindikaciju za primenu oralne kontracepcije, sa čim će vas upoznati ginekolog na samom pregledu. Korisnice moraju redovno da sprovode skrining pregled na karcinom grlića materice, zbog mogućeg porasta rizika za ovu bolest kod žena koje preko pet godina uzimaju ovu kontracepciju. Osim toga, ne preporučuje se primena "na svoju ruku" - objašnjava dr Janković.

Pixabay

90
odsto zaštite pruža pilula ako se redovno koristi

Dualna zaštita

Zablude koje prate antibebi pilule su: ugojiću se, pune su hormona i štetne, pojačaće se dlakavost, poremetiće se ciklus...

- Ženama treba predočiti da nema dokaza da ova metoda utiče na povećanje telesne mase, a ni pojavu pojačane maljavosti. Ipak, u sporedne efekte spada vanredno krvarenje koje se može javiti kod 20 odsto žena. Vremenom se ono smanjuje i prestaje, tako da se iz ovog razloga u prva tri meseca ne savetuje prestanak uzimanja terapije - naglašava naša sagovornica i dodaje da su, s druge strane, nekontraceptivne prednosti brojne:

- Oralna kontracepcija snižava rizik od karcinoma jajnika i endometrijuma (sluzokože materice), ima povoljan efekat na akne, snižava rizik od karcinoma debelog creva, ublažava bolne menstruacije i smanjuje intenzitet materičnog krvarenja, a ublažava i simptome perimenopauze.

Tokom savetovanja o kontracepciji potrebno je da se uvek preporuči dvojna zaštita, savetuje dr Janković, te da se, zbog zaštite od seksualno prenosivih bolesti, istovremeno koriste izabrani metod kontracepcije i kondom.

- Važno je planirati kontrole da bi se utvrdilo da li se kontracepcija primenjuje pravilno i redovno, odnosno da li je izabrani metod i dalje bezbedan, poželjan i potreban i da li je došlo do eventualnih promena u ličnoj anamnezi - poručuje ginekolog.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija