• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.05.2018

10:12

SMANJITE KAFU I PROTEINE: ​Pet namirnica zbog kojih loše mirišete

Ljubav

SMANJITE KAFU I PROTEINE: ​Pet namirnica zbog kojih loše mirišete

Podeli vest

Kofein usporava proizvodnju pljuvačke, pa je zbog suve unutrašnjosti usta zadah oštriji. Preradom proteinske ishrane telo širi miris trulog voća

Znate li da neki ljudi ni na letnjim vrućinama nemaju problema sa telesnim mirisima čak i ako jedu luk i začinjenu hranu. Ta njihova prednost je zapisana u genima, ali ih je mnogo manje od onih koji se, čim se preznoje, osećaju neprijatno i posežu za dezodoransima.

Kejti Hejk, nutricionistkinja sa Indijana univerziteta, objašnjava da na to utiče i vrsta hrane koju konzumirate i enzimi što su potrebni da bi hrana mogla da se svari.
- Ako niste dobitnik na "genetskoj lutriji" i podložni ste tome da vam telo loše miriše, morate da pripazite na ishranu i izbacite namirnice zbog kojih se otpuštaju loši mirisi - kaže Hejkova.

Beli i crni luk
Ove namirnice su bogate supstancama koje sadrže sumpor, a kada se apsorbuju u krvotok, vraćaju se kroz pluća i uzrokuju neprijatan zadah. Mogu čak da izlaze i kroz pore, pa nije lepo stajati pored takve osobe kad se oznoji.

Špargla
Ovo povrće sadrži kiseline zbog kojih urin ima veoma jak miris, a telo tu kiselinu razbija na sastojke koji sadrže sumpor.

Kafa
Koliko je veliko zadovoljstvo kad srknete kafu, toliko je velika nelagodnost zbog kofeinskog zadaha.
- Iako negativne strane kafe nisu opasne po zdravlje, kofein usporava proizvodnju pljuvačke, pa zbog suve unutrašnjosti usta zadah miriše loše. Drugo, neke kafe se piju u kombinaciji s mlekom i zaslađivačem, a baš ta kombinacija je mamac za bakterije.

Alkohol
Dovoljno je da popijete čašicu više i osetiće se po vašem zadahu i znoju. Jetra obrađuje većinu alkohola koji ste uneli, ali se ostatak izbacuje kroz urin, znoj i zadah.

Dijete uzrok neprijatnosti
Vrlo često osobama na dijeti koja podrazumeva smanjen unos ugljenih hidrata i unošenje više proteina promeni se miris tela.
Neki ove mirise opisuju kao voćne, ali više kao miris trulog nego svežeg voća. Kada telo počne da se oslanja na masti umesto na ugljene hidrate da bi proizvodilo energiju, telo ulazi u stanje ketoze i proizvodi kiseline koje se nazivaju ketoni. Aceton, vrsta ketona, komponenta je koja je odgovorna za taj neprijatni miris trulog voća.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17