• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

06.06.2018

09:58

EVO ZAŠTO KIJAMO OVIH DANA! Lekari konačno objasnili šta nam se dešava i kako da se rešimo "PROLEĆNOG SNEGA"

Ljubav

EVO ZAŠTO KIJAMO OVIH DANA! Lekari konačno objasnili šta nam se dešava i kako da se rešimo "PROLEĆNOG SNEGA"

Podeli vest

Mace koje lete sa topola uzrok su kijavice koja ovih dana muči mnoge, pa čak i one koji ne pate od alergija. Lekari kažu da je reč o mehaničkoj iritaciji sluznice nosa, a može da dođe i do pojave suza i grebuckanja grla. Dakle, nema alergije na bele pahulje sa topola već one uzrokuju kijanje, kašljanje i suze da bi se izbacile iz šupljine nosa, oka ili grla

Doktor Srđan Milićević iz Beograda kaže za „Novosti“ da je najbolja zaštita od "prolećnog snega" izbegavanje iritirajućih maca i upotreba sprejeva za nos od inertne celuloze, koja pravi zaštitni sloj na sluznici nosa. 

 - Izbegavanje maca kada ih ima mnogo najčešće nije moguće, zato su onima koji pate od alergije osim zaštite nosa potrebni i antihistaminici koji deluju po principu da se vežu za receptore u disajnim putevima i blokiraju odvijanje alergijske reakcije -  kaže dr Milićević. 

PICA KOJA PRODUŽAVA ŽIVOT? Italijani napravili recept koji štiti od raka!


Milićević savetuje da je za izbegavanje inhalacionih alergena i iritirajućih maca važna i toaleta nosa pomoću sprejeva iz apoteke ili prokuvana voda sa kašičicom morske soli, kojom bi nosne šupljine trebalo da se ispiraju što je češće moguće. 

Za efikasnu odbranu od inhalacionih alergena važan je i dobar imunitet. U jačanju odbrambenih snaga organizma, lekari preporučuju ishranu sa što više voća, povrća i mesa, a potpuno izbegavanje duvanskog dima, alkohola i stimulativnih napitaka, kao što su kafa i energetska pića.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija