• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas.com

08.06.2018

13:32

MOĆNA LUBENICA! Sve što niste znali o ovoj izuzetnoj voćki

Ljubav

MOĆNA LUBENICA! Sve što niste znali o ovoj izuzetnoj voćki

Podeli vest

Ima ih svakakvih – većih, manjih, tamnijih, svetlijih, prugastih, više ili manje slatkih, okruglih i duguljastih, ali jedna stvar im je zajednička. Najbolje su letnje osveženje. Da li znate da odaberete onu pravu?

1. Afričko povrće

Da li ste znali da je omiljeni letnji desert zapravo povrće iz porodice bundeva ili tikvi? Dolazi iz srednje Afrike, a kod nas se može uzgajati uz natapanje u toplim područjima.

2. Lubenica u brojkama

Crveno-zelena lopta zapravo je gotovo sva voda. Na 100 grama ona ima oko 30 kalorija što je čini idealnom letnjom dijetnom naminricom. Od toga je oko 10% šećera, a ostalo je voda. Tačnije sadrži betakaroten, gvožđe, kalcijum, fosfor i velike količine vitamina A, B i C.

3. Kako odabrati onu pravu

Svi smo čuli mitove o biranju lubenice tako da kucnete po njenoj kori. Ali, ko zapravo zna kakav zvuk ona treba da proizvede? Donosimo jednostavniji trik – boja kore i peteljke otkrivaju njenu zrelost. Ako je peteljka zelena onda je sveža. Ako je suva i tamna radije potražite svoje osveženje negdje drugde.

(VIDEO) VOĆNI KOLAČ OD TREŠANJA! Topi se u ustima!

4. Pomaže u borbi protiv raka i kardiovaskularnih bolesti

Ova moćna i slatka voćka bogata je likopenom. Upravo je on najjači antioksidant iz grupe karotenoida (prirodnih biljnih pigmenata). Neka naučna istraživanja potvrdila su da likopen može spriječiti malignu transformaciju ćelija. On obnavlja komunikacijske kanale i pomaže u eliminisanju kancerogene materije i toksine iz tela. Isto tako likopen smanjuje nivo LDL kolesterola, a pomaže i u borbi protiv dosadnih bora. Kako bi on bio učinkovit potrebno ga je unositi s drugim fitonutrijentima. Osim lubenice, paradajz je odličan izvor ovog malog prirodnog blaga.

Pixabay

5. Dobar je saveznik protiv upale mišića

Lubenica je pravi prijatelj kada se radi o oporavku od telesne aktivnosti. Osim velikog postotka vode sadrži citrulin koji podstiče stvaranje kiseonika, opušta i širi krvne sudove.

6. Pomaže vam da regulišete pritisak

Isto kao i kod upale mišića, širenje krvnih sudova pomaže nam da regulišemo krvni pritisak, a samim tim i snižava rizik od srčanog ili moždanog udara. Spomenuti citrulin važna je stavka pri stvaranju azotovog oksida – plina koji proširuje krvne sudove.

7. Čuvajte je na sobnoj temperaturi

Znamo, svi je više volimo hladnu, ali skladištenjem u frižideru ona gubi svoja korisna svojstva poput likopena. Navodno, nakon dve nedelje u frižideru čak ga je 40 % manje. Ali, ako je načeta ili preprezana po pola radije je stavite u frižider.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija