pixabay.com

18:29 Ljubav i zdravlje 0

Ljubav & zdravlje | 10. 06. 2018.

RUMENE BOBICE ZDRAVLJA: Maline jačaju imunitet i srce​, podstiču znojenje, čiste žuč...

Listovi maline se koriste za ispiranje usne duplje kod upale njene sluzokože, kod upale ždrela i kod proliva

U sićušnim, sočnim i mirisnim malinama najviše uživamo zbog jedinstvenog ukusa, ali to je samo delić onoga što dobijamo od ovog lekovitog voća. Osim što uspešno skidaju povišenu temperaturu, maline podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce i još mnogo toga.

Legenda kaže da je latinsko ime maline - Rubus Idaeus - izvedeno od planine Ida u Turskoj, gde su je otkrili grčki bogovi i tako joj dali ime. U to vreme malina je korišćena u medicinske svrhe mnogo više nego kao hrana, a bobice nisu bile kultivisane, već brane u divljini. Zapisi o kultivisanju su pronađeni u 4. veku u spisima Paladiusa, rimskog poljoprivrednika, a semenke su pronađene i u rimskim utvrđenjima u Britaniji. Tako su, najverovatnije, Rimljani zaslužni za rasprostranjenost ove voćke širom Evrope. Postoji više od 200 vrsta malina, što divljih, što kultivisanih.

Puna vitamina

Puna vitamina i minerala, malina je idealna namirnica za vrele dane. Sadrži čak 85 odsto vode, oko deset odsto šećera - glukozu i fruktozu - pektine, biljna vlakna, organske kiseline - limunsku, jabučnu, salicilnu i mravlju - aromatične materije, flavonoide, kao i alkaloide.

200
vrsta malina postoji, divljih i kultivisanih

Prava je riznica vitamina C i beta-karotina, odnosno provitamina A. Sadrži i vitamine grupe B, kao i minerale kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, bakar, cink, pa čak i jod.

Dragocena je i za snižavanje povišene temperature kod nazeba, gripa i drugih febrilnih stanja. Njeni plodovi se koriste i u lečenju astme, ekcema, kao i za poboljšanje apetita kod dece i rekonvalescenata.

pixabay.com

Zahvaljujući redovnom konzumiranju malina, poboljšava se krvna slika, reguliše rad creva i smiruju bolovi u želucu, a zaustavlja i povraćanje. Iako zvuči neverovatno, pomaže i trežnjenju.

Ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa i aktivira pankreas na lučenje insulina, zbog čega se preporučuje za snižavanje šećera u krvi.

U narodnoj medicini listovi maline se koriste za ispiranje usne duplje kod upale njene sluzokože, kod upale ždrela i kod proliva. Ulaze u sastav mnogobrojnih mešavina za lečenje oboljenja kardio-vaskularnog, želudačno-crevnog sistema, menstrualnih i hormonskih poremećaja i avitaminoza, kao i sastav čajeva za detoksikaciju.

Plodovi se koriste i u lečenju astme, ekcema, kao i za poboljšanje apetita kod dece i rekonvalescenata

List maline, osim toga, može da zameni neke čajeve, kao što su indijski, gruzijski i ruski.

U poslednje vreme sve više se istražuje i delovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u semenkama ove voćke, sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, sprečava oštećenje DNK, a ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma. Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, svakodnevno u organizam treba unositi po 130 grama ovog voća, savetuju stručnjaci.

Za stolom

Zbog ručnog branja, malinama je retko potrebno pranje ispod tekuće vode jer se tako može oštetiti njihova nežna struktura i umanjiti ukus. Dovoljno je ručno skloniti komadiće lišća ili stabljike.

Pixabay

Sveže maline imaju izuzetno osvežavajuću aromu, pa ih je najbolje koristiti sveže, ili eventualno sa malo šećera ili šlaga. Vrlo jednostavnu poslasticu možete pripremiti od kremastog sira ili jogurta s dodatkom meda, kore od limuna, delimično zamrznutih malina i izlomljenih piškota.

Maline su bogate pektinom, pa su idealne za pripremu džemova, želea i marmelada, a ako sveže maline dodate belom vinskom sirćetu, nakon 2-3 nedelje dobićete izvrstan aromatični preliv za salate.

Iako maline verovatno ne bi povezali s povrćem ili mesom, u francuskoj kuhinji ništa nije nemoguće, pa tako ni salata od rukole, lagano zagrejanog kozjeg sira, malina i svežih smokvi. Ukoliko volite da isprobavate nove ukuse, pečene svinjske medaljone možete poslužiti i sa sosom od malina, peršuna, maslinovog ulja, belog luka i ljutih papričica.

RECEPTI:

Pixabay


Šejk od maline

Sastojci: 60 g malina, čaša soka od pomorandže, šaka spanaća, banana, 60 g leda.
Priprema:
Izmiksajte sve sastojke u blenderu i uživajte u ovom letnjem osvežavajućem napitku.

pixabay.com

Domaći kompot

Za 1 l kompota potrebno je 700 g malina, 300 g šećera i 0,1 l vode. Plodovi se slažu u teglu i svaki sloj posipa šećerom. Potom se preliju vrelom vodom, tegla se dobro zatvori i pasterizuje 20 minuta na 80 stepeni ili tri minuta u vodi koja ključa. Ovako pripremljeni plodovi sačuvaće oblik, aromu i ukus svežih malina.

Pixabay

Letnji tiramisu

Sastojci: 500 g malina, četvrtina šolje kakaoa u prahu, 180 g bele čokolade, 2 šolje vode, 250 g krem- sira, 300 ml tučene pavlake, 3 jajeta, 250 g piškota, šolja džema od maline, 2 kašike šećera.
Priprema:
Čokoladu rastopite na pari, kakao razmutite u vrućoj vodi, pa pustite da se ohladi. Umutite krem-sir mikserom, dodajte pavlaku i nastavite da mutite postepeno dodajući belu čokoladu. U drugoj posudi umutite jaja i šećer, pa dodajte smesi sa pavlakom. Polovinu piškota umočite u rastopljeni kakao, položite ih u posudu, te premažite polovinom fila i prekrijte slojem malina. Natopite ostatak piškota u kakao, složite po malinama, premažite ostatkom fila i ostavite u frižideru. Kad se ohladi, rasporedite ostatak malina i prelijte pekmezom koji ste rastopili u mikrotalasnoj ili na pari.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]