Pixabay

09:33 Ljubav i zdravlje 2

superzena.b92.net/Informer.rs | 14. 06. 2018.

BUDITE OPREZNI! Koliko voća zaista smemo da jedemo?

Stiv Džobs, saosnivač kompanije Epl (Apple), bio je poznat po svojoj ishrani koja se bazirala na voću, verujući da ono čisti njegovo telo od štetnih toksina. Sa druge strane, glumac Ešton Kučer je prihvatio Džobsovu dijetu na voću, sve dok nije završio u bolnici zbog problema sa pankreasom

Pa, da li je dobro za nas da jedemo dosta voća? 

 - Glavna zabrinutost kod preteranog unosa voća je prirodan šećer. Dok voće uglavnom sadrži dosta šećera, istraživanja konstantno povezuju konzumaciju celog ploda sa smanjenim rizikom za razvoj gojaznosti i drugih metaboličkih bolesti  -  ističe doktor Robert Lustig, autor knjige o ishrani pod nazivom "Fat Chance". 

Voće takođe sadrži i druge sastojke koji ublažavaju rizik od šećera, piše "Tajm" (Time). 

Kako objašnjava stručnjak, ono sadrži rastvorljivo i nerastvorljivo vlakno. Zajedno, ove dve vrste vlakana formiraju neku vrstu "rešetke" u unutrašnjoj strani dudoenuma u tankom crevu. "Rešetka" sprečava da se znatan deo šećera voća apsorbuje ranije tokom procesa varenja. 

JEDU VAM SE SLATKIŠI? Pet čudnih stvari koje radi svako ko je pod stresom!


 - Poput zaustavljanja talasa cunamija, praveći podvodni zid, ova barijera ograničava apsorpciju šećera tako da ne opterećuje jetru -  objašnjava Lustig. 

Osim što pomaže u kontroli apsorpcije šećera iz voća, kombinacija rastvorljivog i nerastvorljivog vlakna iz cele voćke takođe podstiče varenje.. 

 "Vaše crevo signalizira mozgu da ste siti kada ono što ste pojeli napuni vaš treći deo tankog creva - ileum. Tada vlakna pomažu molekulima hrane da popune brže ileum, zbog čega ćete se brže osećati sitim, u odnosu na to kada biste jeli hranu bez vlakana." 

Ipak, preterana konzumacija voća ima svoje loše strane. Preterani unos svežeg voća može da izazove dijareju.



caslav

15.06.2018. 09:27

Savetujem da nikako ne pojedete pun šleper jabuka za jedan dan jer se možete otrovati malonskom kiselinom.


8

14.06.2018. 10:37

Samo bih iznela jednu napomenu na osnovu iskustva da bih stucnu stranu primenila na zivotnu a odnosi se na nekontrolisano konzumiranje voca .Nikada nisam imala dijareju zbog kolicine unetog voca ,odredjene vrste voca kao sto su grozdje, ,banane ,grejpfurt,tresnje,jagode ,ananas ,mozda i jabuke ,Jedino sam primeila da sljive i kruske menjaju stolicu u cvrsini ali bez tegoba.,pa smatram da kombinovanje vocnih obroka igra bitniju ulogu nego kolicina,I naravno edukovanost poljoprivrednih proizvodjaca po pitanju pravilnog reiranja osetljivog voca.Naravno da ovim komentarom ne aplaudiram ljudskoj neumerenosti pa i u vocu ali ga ,kao i strucnjaci ,smatram manje rizicnim cak i sa bezazlenim nus pojavama.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]