• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

15.06.2018

19:43

GRICKAJTE PAMETNO: Kako da se "skinete" sa šećera?

Ljubav

GRICKAJTE PAMETNO: Kako da se "skinete" sa šećera?

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija muškarcima preporučuje da ne "prelaze" količinu od 37 grama dodatog šećera dnevno, dok je za žene ta granica 25 grama

Nutricionistkinja i instruktorka holističkog načina života Elisa Gudman rekla je za "Byrdie" da jednostavni trikovi mogu da pomognu pri obuzdavanju nagona za slatkišima.
Grickajte pametno!

Obrađena hrana dugog roka trajanja često je puna aditiva, među kojima je i šećer. Gudmanova savetuje da se opremite zalihama grickalica koje su od integralnih žitarica, ili svežim voćem i povrćem. Važno je da u pitanju budu namirnice koje imaju visoku hranljivu vrednost.

- Ukoliko se slatkiši izbace u potpunosti, telo će se iznenađujuće brzo prilagoditi. Već posle četiri ili pet dana, nećete osećati nagon za slatkišima
- obećava ona.

Pixabay

Jedite kiselo!

Verovatno vam zvuči čudno, ali će kisela hrana sprečiti dalju želju za slatkišima. Ne mislimo da bi sada trebalo da potrčite ka tegli sa kiselim krastavcima i slistite je celu, već da promišljeno u ishranu uvedete zdrave kisele namirnice.

Gudmanova predlaže kiseli kupus, ali i dodavanje limuna u "sve" od vode koju ćete piti preko dana, do smutija napravljenih kod kuće.

Odmorite se

Brojna istraživanja pokazala su da nam je želja za nečim slatkim najjača kada smo umorni i neispavani. Tada gubimo kontrolu nad svojim impulsima, pa se i želja za slatkišima čini jačom. Osam sati sna, koliko savetuju stručnjaci, biće od pomoći kada je u pitanju kontrolisanje nagona za šećerom.

Shutterstock

Budite "zen"

Opušteni um i telo i život bez stresa sigurno su nešto o čemu mnogi od nas maštaju, i znamo da to nije lako dostići. Ipak, trebalo bi da se trudite da budete relaksiraniji, i tada će i nagon za slatkišima biti manji.

- Kada nam je svega preko glave, stresirani smo ili umorni, 'tešimo' se hranom punom šećera. U kombinaciji sa umorom, to može dovesti do čitavog ciklusa loših navika, jer nas previše šećera zapravo čini još anksioznijim i nervoznijim - rekla je Gudmanova.

Meditacija, joga, ali i redovno bavljenje bilo kojom vrstom fizičke aktivnosti dovešće vas u smirenije i opuštenije stanje, i tada ćete lakše kontrolisati želju za slatkišima. I brže trošiti kalorije!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija