• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

18.06.2018

18:40

OSVEŽAVA I NEGUJE: Krastavac reguliše pritisak, čuva bubrege, "tera" reumu...

Ljubav

OSVEŽAVA I NEGUJE: Krastavac reguliše pritisak, čuva bubrege, "tera" reumu...

Podeli vest

Uvreženo mišljenje da krastavac nema nikakvu hranljivu vrednost potpuno je pogrešno...

Uvreženo mišljenje da krastavac nema nikakvu hranljivu vrednost potpuno je pogrešno, tvrde nutricionisti. Njegov biološki sastav, koji čine minerali i vitamini, uključujući i vitamin C, pokazuje suprotno. Ovo osvežavajuće povrće, koje mahom čini voda, reguliše krvni pritisak, čuva bubrege, smanjuje osećaj gladi, prirodno hidrira i daje koži zdravi sjaj.

Letnji detoks

Od vitamina, krastavac je najbogatiji vitaminom C, a u tragovima sadrži gotovo sve vitamine grupe B i karoten. Od minerala, sadrži dosta fosfora, kalcijuma, gvožđa, mangana i joda. Ima malo natrijuma i mnogo kalijuma, zbog čega ga ne treba soliti da se ne bi narušio postojeći povoljan odnos ova dva minerala.

Shutterstock

Sa pijace na lice

o Da biste pospešili dejstvo maske od krastavca, prethodno na lice namažite jogurt ako imate masnu kožu, odnosno meki kravlji sir ukoliko imate zrelu kožu.
o Da biste ublažili bore na vratu, omotajte vrat korama tek oljuštenog krastavca, a potom i pamučnom maramom. Ostavite masku da deluje sat-dva.
o Za osvežavanje umorne kože pomešajte pola rendanog krastavca i kašičicu svežeg kravljeg sira. Isperite masku posle 15 minuta.
o Za hidriranje kože napravite sok od polovine krastavca i dodajte mu dve kašičice ovsenih pahuljica. Masku držite 15 minuta, pa isperite.
o Za baršunast ten na lice nanesite masku od jednog seckanog krastavca i dve kašičice meda. Držite 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Zbog ovakvog odnosa natrijuma i kalijuma ovo povrće predstavlja izuzetan diuretik, delotvorno otklanja nakupljene toksine, podstiče rad bubrega i žuči. U kombinaciji s dijetalnim vlaknima koja i sam sadrži, reguliše rad creva i štiti organizam od štetnih materija.

Kalijum, osim toga, čini mišiće fleksibilnim i pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

Brojna literatura preporučuje sok od krastavca zbog silicijumove kiseline, koja je vrlo važna za održavanje zdravlja vezivnog tkiva mišića, ligamenata, hrskavice, ali i kostiju, a u sadejstvu sa vodom prolepšava ten, prirodno hidrira i daje koži zdravi sjaj.

Krastavac je preporučljivo naneti na kožu ako vas muče podočnjaci, različite iritacije ili opekotine, dok se ekstrakt koristi u preparatima za pomlađivanje kože.

Umirujuće i blagotvorno dejstvo ovog povrća pripisuje se kofeinskoj kiselini i vitaminu C, koji sprečavaju zadržavanje vode i daju osećaj hladnoće karakterističan za krastavac. Nedavno je otkriveno da je kofeinska kiselina antioksidant i da ima antikancerogena i protivupalna svojstva, što je samo dodatni plus.

Shutterstock

Sok od krastavaca je takođe koristan i za bolesti zuba i desni, naročito kod krvarenja desni.

Sok od krastavaca je koristan i za bolesti zuba i desni, naročito kod krvarenja desni

Ovo povrće pomaže kod i reume, iako nije otkriveno tačno na koji način, dok se kora može upotrebiti za smirivanje kože nakon pranja sudova.

Za one koji teže probavljaju krastavac, preporučuje se da ga iseku na kolutove, posole morskom solju i ostave nekoliko sati u frižideru pre konzumacije.

Iz frižidera

S obzirom na to da je vrhunac sezone u letnjim mesecima, nije čudno što se ovo osvežavajuće povrće najviše koristi sirovo i dobro rashlađeno u kombinaciji s različitim namirnicama. Odlično se dopunjuje s mlečnim proizvodima, pa se tako u više kuhinja jugoistočne Evrope priprema salata od krastavaca sa dodatkom jogurta ili kiselog mleka i belog luka, mirođije ili mlevene crvene paprike.

Pixabay

Važno mesto zauzima i salata od krastavaca, paradajza i paprika, kojoj se u Grčkoj, Bugarskoj i Makedoniji dodaju i ovčji sirevi, a zanimljive su i kombinacije sa žitaricama poput bulgura, uz dodatak mladog crnog i belog luka i svežeg začinskog bilja. Za ljubitelje egzotike, krastavac možete kombinovati i sa voćem kao što je ananas, mango ili breskva.

Osim u sirovom obliku, ovo povrće možete kratko da dinstate, dodate malo pavlake i začina i poslužite kao prilog uz meso ili ribu ili da uz dodatak bujona pripremite varivo.

RECEPTI:

Gaspačo

Shutterstock

Sastojci: 4 šolje paradajz soka, velika zelena paprika babura, srednji krastavac, 2-3 mlada luka, pola crnog luka, čen belog luka, 4 srednja paradajza, šaka peršuna, nekoliko listova svežeg bosiljka, 2 kašike balzamiko sirćeta, kašika šećera, sok od pola limuna, so, biber.
Priprema:
Iseckajte sastojke i stavite ih u blender sa jednom šoljom soka od paradajza. Pazite da smesa ne bude skroz ispasirana, lepše je kada ostanu sitni komadići povrća. Dodajte preostali sok od paradajza, balzamiko, limunov sok, šećer i začinite svežim biberom i solju.

Salsa od manga i krastavca

Shutterstock

Sastojci: mango, krastavac, halapenjo ili neka druga pikantna papričica, ljubičasti luk, čen belog luka, pola veze svežeg korijandera, limeta, kašika maslinovog ulja, so, biber.
Priprema:
Očišćenom i naseckanom povrću i voću dodajte sok od limete, so, biber i maslinovo ulje, sve dobro promešajte, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru da se dobro rashladi najmanje jedan sat. Servirajte kao predjelo sa čipsom od tortilja ili kao salatu uz grilovano meso ili ribu.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija