• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net informer.rs

23.06.2018

17:47

TAJNA VEZA: "Pametni geni" vode u anoreksiju i još neka oboljenja?

Ljubav

TAJNA VEZA: "Pametni geni" vode u anoreksiju i još neka oboljenja?

Podeli vest

Isti geni za koje se smatra da utiču na nečiju inteligenciju mogu dovesti do anoreksije, autizma i bipolarnog poremećaja, pokazuje novo istraživanje

Najveća ikada sprovedena studija o genetskim vezama između 25 moždanih poremećaja, uticala je na genome milion pacijenata. Istraživači sa Instituta za tehnologiju iz Masačusetsa i istraživači sa Univerziteta Harvard, bili su iznenađeni onim što su otkrili, prenosi Dejli mejl. 
Oni su, naime, pronašli iste genetske faktore, koji stvaraju predispozicije pojedincima, a koji zbog toga provode više godina školujući se i postižu bolje rezultate. Međutim, naučnici su otkrili da ti isti "pametni geni" mogu da zaštite osobu od Alchajmerove bolesti. 

Koautor studije, doktor Bendžamin Nejale kaže da istraživanje počinje da preoblikuje način na koji se do sada razmišljalo o poremećajima mozga. 

- Ako možemo da otkrijemo genetske uticaje i obrasce preklapanja između različitih poremećaja, onda ćemo moći bolje da razumemo osnovne uzroke ovih stanja
- rekao je on. 

Pixabay

Naučnici su ispitivali odnose između poremećaja mozga i još 17 karakteristika, kao što su godine obrazovanja, kod skoro 1,2 miliona pojedinaca. 

- Ovo je bio neverovatan napor u razmeni podataka, da bismo poboljšali naše razumevanje mozga - izjavio je koautor studije doktor Verneri Antila. 

Konačni rezultati pokazali su široko rasprostranjeno genetsko preklapanje kod različitih vrsta psihijatrijskih poremećaja. Ali najsnažnije preklapalnje uočeno je između ADHD-a, bipolarnog poremećaja, depresije i šizofrenije. Slična veza je otkrivena između anoreksije i OCD-a, i između OCD-a i Turetovog sindroma. 

Nasuprot tome, neurološki poremećaji kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza su više različiti, kako jedan od drugog, tako i od psihijatrijskih poremećaja. Međutim, migrena je bila u genetskoj korelaciji ADHD, depresijom i Turetovim sindromom, naveli su istraživači. 

- Trebaće nam više posla i još veće veličine uzoraka da bismo razumeli ove veze
- zaključio je doktor Antila.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59