• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

25.06.2018

22:05

UJEDI I UBODI: Kako se zaštititi od svega što leti, puzi, gamiže...?

Ljubav

UJEDI I UBODI: Kako se zaštititi od svega što leti, puzi, gamiže...?

Podeli vest

Praktično, na svakom koraku u prirodi nailazite na brojne životinjice i insekte, te je važno da znate kako da se oporavite od neželjenih susreta i da zaštitite svoju kožu od daljih napada

Nije važno gde provodite letnji odmor - pčele, ose, komarci i slične napasti svuda isto bodu. Nekada čak i bezazleno brčkanje u plićaku ne prođe bez plača - tu vrebaju morski ježevi ili meduze. Praktično, na svakom koraku u prirodi nailazite na brojne životinjice i insekte. Zbog toga je važno da znate kako da se oporavite od neželjenih susreta i da zaštitite svoju kožu od daljih napada.

Neki insekti vas ujedaju zato što su gladni i vide vas kao hranu. Komarci, krpelji i buve spadaju u tu kategoriju. Drugi vas ubadaju jer se odnose prema vam kao prema pretnji. Takve su ose i pčele. Komarci vam ubacuju malo pljuvačke koja ostavlja crvenilo koje izluđujuće svrbi, dok pčele i ose prodiru u kožu sa otrovom koji izaziva žarenje, bol, otok i crvenilo, a kasnije i svrab.

Moć prevencije

o Nekoliko dana pre nego što odete na kampovanje ili pešačenje na teritoriji insekata, počnite da jedete čen ili dva belog luka svaki dan. Miris belog luka u znoju odbija komarce. Ako vam njegov miris ne smeta, slobodno se natrljajte belim lukom i komarci će vas zaobilaziti u širokom luku.
o Mazanje jabukovim sirćetom ne samo da odbija komarce, nego i rashlađuje telo tokom nesnosnih vrućina i pomaže u održavanju pH-vrednosti kože. Pomešajte seckani peršun i jabukovo sirće, pa ovom mešavinom namažite kožu.
o Od prirodnih repelenata probajte eterična ulja lavande, čajevca, cimeta, ruzmarina, limunske trave, kedra i nane.

Pčele/ose

Ako vas je ubola pčela, što je pre moguće odstranite žaoku koristeći ivicu kreditne kartice, noža ili nokat. Sve dok je žaoka u vašoj koži, mala kesa sa otrovom koja je prikačena za nju nastavlja da ispumpava svoj sadržaj u vaš organizam. Nemojte koristiti pincetu ili štipkati žaoku vrhovima prstiju, pošto ćete tako istisnuti još više otrova.

Čim ste izvadili žaoku, potopite mesto uboda na nekoliko minuta u sirće ili vodeni rastvor sode bikarbone (kašičica sode u čaši vode). Uverite se da koristite ispravnu tečnost: žaoke pčela su kisele tako da im je potrebno alkalno sredstvo za neutralizaciju, dok su žaoke osa alkalne tako da im je potrebno sirće. Potopite lopticu vate u tečnost i pričvrstite je trakom za mesto uboda. Ona će pomoći da se ublaže crvenilo i oticanje.

Možete probati i pastu od aspirina čiji sastojci neutrališu otrov - izmrvite dve tablete i dodajte taman toliko vode koliko je potrebno da se napravi pasta i utapkajte na žaoku. Međutim, nemojte primenjivati aspirin ako ste alergični na njega, kao ni kod dece mlađe od 16 godina.

Shutterstock

Ako vas je ubola pčela, što je pre moguće odstranite žaoku koristeći ivicu kreditne kartice, noža ili nokat

o Stavite pakovanje leda da biste izazvali utrnulost povređenog mesta i usporili oticanje. Ako stavite peškir između pakovanja leda i kože, možete ga ostaviti da stoji do 20 minuta.

o Istrljajte povređeno mesto kolutovima crnog luka ili izmrvljenim belim lukom. Oba sadrže enzime koji razlažu supstance zapaljenja.

o Šećer takođe deluje. Samo uronite prst u vodu, zatim ga stavite u šećer i dodirnite mesto uboda.

o Ulje australijskog čajevca će takođe pomoći da se smanji oticanje. Stavite jednu kap nekoliko puta na dan.

Kada se obratiti lekaru?

Ukoliko je nekoga ujela pčela ili osa i ima teškoće sa disanjem, oseća nesvesticu, ili mu otiču usta i grlo, ima ubrzan puls ili osip, odvedite ga do najbliže bolnice ili lekara. U pitanju su znaci potencijalno fatalne alergijske reakcije poznate, zvane anafilaksa. Svako ko zadobije mnogobrojne ujede ili ubode insekata zahteva medicinsko zbrinjavanje.

o Da biste zaustavili svrab, utrljajte kap ili dve ulja od lavande i sačekajte oko 15 minuta da bi ulje počelo da deluje. Ako mesto uboda počne ponovo da svrbi, ulje nanosite češće, ali samo jednu do dve kapi odjednom. Možete, takođe, i da utrljate kremu od nevena, nekoliko puta na dan.

Komarci

Nakon što vas je ujeo komarac, odmah protrljajte mesto ujeda kockicom leda - to pomaže da se smanji zapaljenje koje izaziva svrab.

Nana ima efekat hlađenja, a može i da poboljša cirkulaciju krvi oko ujeda, što ubrzava proces regeneracije. Koristite esencijalno ulje ako ga imate (kanite malu količinu na lopticu od vate i stavite na mesto ujeda) ili proverite sastojke vaše paste za zube. Ako sadrži ulje nane, slobodno se poslužite. Esencijalna ulja eukaliptusa i karanfilića imaju slično dejstvo.

Shutterstock

Nakon što vas je ujeo komarac, odmah protrljajte mesto ujeda kockicom leda

I dezodoransi u spreju ili stiku sadrže supstance koje smanjuju iritaciju kože. Ako vas ujede insekt, pokušajte da poprskate i namažete malo dezodoransa i vidite da li deluje. U krajnjem slučaju, na izlet ili letovanje ponesite kremu protiv svraba posebno namenjenu ujedima insekata.

Napadači iz mora

Većina meduza je potpuno bezopasna i zadaje samo blage opekotine koje odmah treba isprati morskom vodom, nikako slatkom, da bi se ostaci meduzinog otrova bolje isprali. Ukoliko na rani ima i meduzinih pipaka, ne odstranjujte ih golim rukama ili peškirom. Upotrebite pincetu ili neki drugi sličan predmet. Nakon toga poželjno je da se ozleđeno mesto narednih 30 minuta kvasi sirćetom.

Na ožareno mesto možete da stavljate kockice leda zamotane u peškir ili krpu da bi se smanjio otok, a od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom, što će ublažiti bol. U proverene metode ubrajaju se kantarionovo ulje i med, koji pomažu brže zaceljivanje ožarenog dela kože.

Ipak, uvek postoji rizik od alergije na opekotinu, ili retka mogućnost susreta sa stvorenjima širokim do dva metra. Ako ste toliko malerozni da naletite upravo na njih, obratite se što je pre moguće lekaru.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija