• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr.Informer.rs

13.07.2018

18:21

PRETERUJETE S MESOM I ALKOHOLOM? Preti vam "bolest kraljeva"!

Ljubav

PRETERUJETE S MESOM I ALKOHOLOM? Preti vam "bolest kraljeva"!

Podeli vest

Ako osećate jake bolove u zglobovima, hrskavici, vezivnom i potkožnom tkivu, onda patite od gihta. U olakšavanju bolova mogu da pomognu prirodni čajevi, hrana s blagim začinima i povrće. Izbegavajte mleko, mesne prerađevine, slatkiše, ali i alkohol

Giht počinje jakim bolovima i oticanjem nožnog palca. Do upale dolazi zbog povišenih vrednosti mokraćne kiseline u krvi i urinu, piše 24sata.hr. 
Te vrednosti u laboratorijskim merenjima dostižu maksimum od oko 300 do 320 za žene, a 400 za muškarce. 

Bolest bogatih
Giht se često naziva bolest bogatih (ili bolest kraljeva) jer se razvija kao posledica prevelike konzumacije mesa i mesnih prerađevina, ali i alkohola, ishrane koja je nekada bila privilegija imućnih. Bolest će dodatno pogoršati manjak kretanja jer ono uzrokuje slabiju cirkulaciju.



Najveći krivac je ishrana bogata proteinima i belančevinama, kojih ima najviše u mesu i mesnim prerađevina, ali i mleku i mlečnim proizvodima, jajima i mahunarkama koje u krvotok uvode belančevine, kao što su aminokiseline. 
Bolni palac 

U normalnim okolnostima mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi i eliminiše iz organizma putem urina. U slučaju povećanog unosa proteina (belančevina), organizam počinje da proizvodi veću količinu mokraćne kiseline. Ukoliko je i bubrezi slabije izlučuju iz tela, dolazi do povećane koncentracije mokraćne kiseline u krvi. 

To povećanje u početku ne predstavlja veliki zdravstveni problem i pacijenti su bez simptoma. Međutim, kao rezultat hiperuricemije višak mokraćne kiseline počinje da se pretvara u kristale i odlagaže se u zglobovima. 
Kao prvi simptom gihta javlja se izrazito bolan, crven i otečen zglob nožnog palca. Naslage mokraćne kiseline mogu da se pojave i kao kvržice pod kožom oko zglobova i na rubovima ušne školjke. Kristali mogu da se nakupe i u bubrezima i da dovedu do kamena u bubregu. 

Nedovoljno uzimanje tečnosti otežava rad bubrega i filtriranje krvi, a ujedno ni uriniranje neće biti dovoljno da izluči višak mokraćne kiseline. 
Zato je veoma važno piti dovoljno tečnosti, najbolje lekovite čajeve u količini od jedne do dve litre na dan.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija