• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/infomer.rs

13.07.2018

20:46

SINDROM RIBLjEG MIRISA: Kako da sprečite neprijatan miris tela?

Ljubav

SINDROM RIBLjEG MIRISA: Kako da sprečite neprijatan miris tela?

Podeli vest

Nepriajtan miris može da vas osramoti i dovede u nezavidnu situaciju, ali je i ozbiljan pokazatelj zdravstvenog stanja organizma 

Ukoliko imate ovaj problem obratite pažnju da li je neki od sledećih razloga, možda, uzrok, neprijatnog mirisa tela, koji se javlja bez obzira na dobru higijenu.

Bakterije

U telu postoje dve vrste znojnih žlezda, apokrine i ekrine. Ekrine žlezde pomažu u regulisanju telesne temperature, a njihove izlučevine nalaze se u celom organizmu. Te izlučevine su sačinjene od soli i vode, i uglavnom su bez mirisa. Apokrine žlezde se nalaze u blizini folikula dlaka, ispod pazuha, na skalpu i u predelu polnih organa. One proizvode znoj iz proteina i lipida. Kada bakterije dođu u kontakt s apokrinom žlezdom, one uzrokuju hemijsku reakciju pa se oslobađa neugodan miris. Zbog toga je miris tela neprijatan, a kada se telo izloži visokoj spoljnoj temperaturi, kada je čovek napet ili pod stresom, taj miris se intenzivno oseti.

Shutterstock

Gojaznost 

Razlog zbog kojeg telo može da ima loš miris jeste i telesna težina. Osobe s viškom kilograma obično imaju ovaj problem, jer je telu potreban dodatni napor za obavljanje različitih aktivnosti. Takođe, znoj može da se zadržava u debelim slojevima kože, a to je rizik od razvoja bakterija.

Stres

Stres zaista može da bude uzrok neprijatnog mirisa tela. Kada smo pod stresom, apokrine žlezde su aktivne, posle čega se javlja neugodan miris.

Lekovi i bolesti 

Lekovi poput antidepresiva mogu da uzrokuju neobičan miris tela. Takođe, bolesti bubrega, jetre i dijabetesa mogu da poremete miris kože.

Pixabay

Sindrom ribljeg mirisa

Sindrom ribljeg mirisa ili trimetilaminurija je redak medicinski endokrini poremećaj, koji čini da telo oslobađa neprijatne mirise. Osim lekova ovo stanje zahteva i poseban režim ishrane poput izbegavanja mesa, mlečnih proizvoda, kafe i ribe. Miris koji nastaje kao posledica ovog poremećaja može da se oseća u zadahu, urinu, kao i znoju.

Određena hrana

Povrće poput luka, kupusa i karfiola sadrži sumporna jedinjenja koja utiču na ekrine žlezde. Međutim, u ovom slučaju neprijatan miris ne traje dugo. Čak i alkohol i meso mogu da uzrokuju loš miris, ali to se rešava unošenjem veće količine vode.

Problemi sa stolicom 

Previše vlaknaste hrane dovodi do smrada stolice, a premalo vlakana može da dovede do zatvora, koji ne prouzrokuje samo nadutost, nego utiče i na miris tela uopšte. Jak zatvor može da dovede do toga da toksini oslobođeni putem sistema za varenje mogu da prođu kroz pore i izazovu veoma jak i neprijatan miris.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija