• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.07.2018

16:34

VEČERATE KASNO? Kasni obroci značajno povećaju opasnost od raka dojke i prostate!

Ljubav

VEČERATE KASNO? Kasni obroci značajno povećaju opasnost od raka dojke i prostate!

Podeli vest

 Dugoročno konzumiranje hrane u kasnim noćnim satima, može imati sličan efekat kao što to ima rad u noćnom smenama na poremećaj bio ritma

Ako večerate pre 21 sat ili najmanje dva sata pre nego što odete u krevet, možete smanjiti rizik od raka dojke i raka prostate, za čak 20 procenata. U poređenju sa onima koji večeraju nakon 22 sata ili koji odlaze u krevet odmah nakon obroka, ljudi koji ranije večeraju su daleko zdraviji.

- Naša studija zaključuje da je dnevno konzumiranje hrane povezano sa manjim rizikom od raka. Nalazi naglašavaju važnost procene cirkadijalnih ritmova (bioloških ritmova) u studijama o ishrani i raku - rekao je glavni autor studije dr Manolis Kogevinas iz Instituta za javno zdravlje u Barseloni.

Za ovu studiju, objavljenu u časopisu "International Journal of Cancer", tim naučnika je analizirao podatke iz 621 slučaja karcinoma prostate i 1.205 slučajeva karcinoma dojke. Učesnici su intervjuisani i morali su da odgovaraju na pitanja o vremenima obroka, navikama spavanja i hronotipu. Učesnici su takođe popunjavali upitnike o svojim navikama u ishrani i pridržavanju preporuka za prevenciju raka.

Istraživači su otkrili da većina pacijenata sa rakom večera u kasnim satima. Poremećaji raka dojke i prostate su, takođe, među onima koji su najjače povezani sa noćnim radom, poremećajem i promenom biološkog ritma. Istraživanje sugeriše da dugoročno konzumiranje hrane u kasnim noćnim satima, može imati sličan efekat kao što to ima rad u noćnom smenama na poremećaje biološkog ritma.

- Ako se ovi nalazi potvrde, imaće implikacije za preporuke u prevenciji raka, koji trenutno ne uzimaju u obzir vreme obroka - rekao je dr Kogevinas.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija