Shutterstock

18:56 Ljubav i zdravlje 0

Ljubav & zdravlje | 30. 07. 18.

MUČI VAS GORUŠICA? Ugasite vatru u grlu!

Gorušica je vraćanje (refluks) želudačne kiseline u jednjak, od čega pati više od 10 procenata ljudi u svetu. Ukoliko se ne shvati ozbiljno, a traje dugo, može doći do ozbiljnog oštećenja jednjaka

Preteran unos masne, pržene, pohovane ili ljute hrane, velike količine alkohola, preskakanje obroka ili prejedanje često uzrokuju gorušicu, u narodu poznatu i kao žgaravica. U pitanju je vraćanje (refluks) želudačne kiseline u jednjak, od čega pati više od 10 procenata ljudi u svetu, a ukoliko se ne shvati ozbiljno, i traje dugo, može doći do ozbiljnog oštećenja jednjaka.

Šta nije u redu

Gorušica se ispoljava osećajem pečenja ili žarenja u gornjem delu digestivnog trakta, stezanjem i bolom iza grudne kosti i u gornjem delu želuca. Ponekad se širi sve do ždrela, a obično se javlja u prvom satu posle obroka.

Veliki obroci, isto kao i određene namirnice, mogu dovesti do neprijatnih simptoma. Veća je mogućnost da imate gorušicu ako ste trudni, ukoliko imate prekomernu telesnu težinu ili ste pušač, ili ako imate poremećaj zvan hijatus hernija (kila). Neki lekovi, uključujući aspirin, određeni antibiotici i pojedini antidepresivi i sedativi mogu da pogoršaju stanje. Problem se javlja i zbog helikobakter pilorija, najčešćeg uzročnika čira na želucu, ali i nerviranja i stresa.

Prva pomoć

n Soda bikarbona je baza koja neutrališe želudačnu kiselinu. Pokazala se lekovitom na mnogim poljima i predstavlja prirodni lek za mnoge probleme, naročito kada se radi o varenju hrane.
n Bademi i lešnici se često preporučuju kod problema sa gorušicom. Oni ne treba da zamene obrok, već je dovoljno da pojedete tri-četiri badema svaki put kada osetite tegobe.
n Čajevi od kamilice ili nane poznati su po umirujućem dejstvu na ceo organizam, pa samim tim i na organe za varenje. Dobrim su se pokazali i čajevi od đumbira, semena anisa, kima, divlje mirođije, izrobljenog cimeta i kardamoma.
n Čim osetite prvi nagoveštaj vatre u grlu, popijte veliku čašu vode. Ona će sprati kiselinu niz jednjak nazad u želudac.

Pacijenti su najčešće srednje životne dobi od 20 do 60 godina, mada brza hrana sa mnogo začina i kalorija može i kod mladih, čak i tinejdžera, da dovede do gorušice.

Lečenje

Bolest se leči takozvanim antacidima, lekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima. Za uklanjanje simptoma pomoću antacida potrebne su dve nedelje. Međutim, pravilno lečenje podrazumeva i primenu takozvanih blokatora protonske pumpe, koji sprečavaju lučenje hlorovodonične kiseline u želucu. To su najmoćniji antisekretorski lekovi i uzimaju se od 20 do 40 mg ujutru ili uveče, ali ne na svoju ruku, već u dogovoru sa lekarom.

Moć prevencije

Prevencija je najbolji način borbe protiv vatre u grlu i uz nekoliko jednostavnih pravila možete izbeći ovaj neprijatan problem.

* Dok jedete, opustite se. Stres povećava proizvodnju želudačne kiseline. Sedite i jedite polako, uživajte u svakom zalogaju, slušajte opuštajuću muziku. Ne preterujte u količini hrane. Pokušajte da jedete četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika.

Pixabay

* Izbegavajte ljutu hranu. Pojedine namirnice pojačavaju izlučivanje želudačne kiseline: agrumi, beli luk, gazirana pića, začinjena, masna hrana i hrana na bazi paradajza, čokolada, čaj, kafa i alkohol. Nemojte se ispružiti odmah nakon jela, prvo prošetajte, a onda idite na spavanje. Ako vas gorušica muči tokom noći, nemojte jesti nekoliko sati pre odlaska na spavanje i spavajte na višem uzglavlju (oko 25 stepeni).

Komplikacije

Ukoliko se gorušica ne shvati ozbiljno, a traje dugo, može doći do ozbiljnog oštećenja jednjaka, poznatog kao Baretov jednjak, gde sluznica poprima karakteristike sluzokože želuca. U pitanju je prekancerozno stanje, koje ako izmakne kontroli, može da ima krajnje ozbiljne posledice.

* Oslabite. Prevelika težina pojačava pritisak na želudac i može proterati kiselinu u jednjak. Zbog toga je gorušica tako česta kod trudnica. Otpustite kaiš, jer tesna odeća povećava pritisak na želudac. Žvaćite gume za žvakanje. One pojačavaju stvaranje pljuvačke, koja može da ublaži pečenje u jednjaku i vraća kiselinu nazad u želudac.

* Ostavite pušenje. Duvanski dim takođe podstiče gorušicu, pa bi trebalo da zaboravite na cigarete. Pasivno udisanje dima je skoro podjednako loše, pa se zato klonite i zadimljenih prostorija.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]