Shutterstock

21:08 Ljubav i zdravlje 0

Ljubav & zdravlje | 30. 07. 2018.

LETNJA KRALJICA: Lubenica spasava od vrućina i žeđi, ali i suvišnih kilograma!

Lubenica zaista nije tek voda s vitaminima u krutom stanju. Ona u letnjoj ishrani postaje neizbežna zdrava hrana koja uz vrlo malo kalorija i jako puno vode sadrži mnoštvo korisnih sastojaka za naš organizam

Tradicionalno letnje voće jedna je od najprikladnijih namirnica za vrele dane zahvaljujući činjenici da sadrži oko 92 odsto vode, te značajno pomaže u hidrataciji organizma. Uz to, 100 grama lubenice sadrži svega 33 kalorije, pa je izvrstan međuobrok za one koji žele da pripaze na unos energije.

Lubenica je i izvrstan izvor likopena (ima ga više i od paradajza), karotenoida, koji može pomoći u smanjenju rizika od kardio i cerebrovaskularnih bolesti, ali i od opekotina. Bogata je vlaknima, a od minerala naročito kalijumom, koji snižava krvni pritisak. Lubenica još ublažava glavobolju, smanjuje upalu mišića nakon napornog vežbanja, pospešuje probavu, rad bubrega i izlučivanje toksina.

Značajan je i sadržaj vitamina C i beta-karotena, koji takođe mogu da deluju preventivno kada su u pitanju bolesti srca.

Blago u košticama

Iako ih često izbegavamo, koštice lubenice su veoma poželjne u ishrani. One, naime, sadrže magnezijum koji može pomoći u regulisanju krvnog pritiska, ali i vitamin niacin, koji je važan za zdravlje kože. Bogate su proteinima, posebno aminokiselinama, koje kao i magnezijum i likopen utiču na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Pixabay

Sadrže i određenu količinu masti, od kojih su najzastupljenije one "dobre" masti - nezasićene, za koje se pokazalo da mogu da smanje nivo holesterola, spreče upalne procese, kao i rizik od bolesti srca i moždanog udara.

U poređenju s drugim oljuštenim semenkama i orašastim plodovima, sadrže više proteina i nešto manje ugljenih hidrata, ali sadržaj energije im je sličan, pa pripazite na količinu. Najbolje ih je konzumirati kao dodatak salatama, kašama od žitarica za doručak ili voćnim salatama.

U kuhinji

Najčešći način posluživanja lubenice je da je dobro ohladimo, isečemo na kriške i poslužimo. Ipak, postoje i kreativniji načini posluživanja i konzumiranja ovog sočnog voća.

Pixabay

Lubenice, naime, u letnjoj ishrani postaju ravnopravni sastojak u brojnim slatkim, ali i slanim jelima. Osnovno je da ih termički ne obrađujete, tj. da ih ne kuvate.
Letnjoj salati s lubenicom dodajte feta sir, mocarelu ili kozji sir, orašaste plodove, masline i kapare, mladi luk, rukolu... Začinite je s malo soli i njen ukus će vam se odmah učiniti intenzivnijim. Napravite hladnu "supu" od lubenice s belim lukom, đumbirom i limunom.

Jednostavnu voćnu salatu s lubenicom začinite nanom, limunom, vanilom, cimetom, anisom ili kardamomom, pa čak i votkom, džinom ili rumom, pa pospite kokosom ili listićima badema.

RECEPTI:

Lubenica sa cveklom

Sastojci: lubenica, cvekla, ananas, feta sir, peršun, ulje od semenki bundeve, sok od ananasa (količine po želji)
Priprema:
izrendajte cveklu, lubenicu i ananas iseckajte na kockice, izdrobite fetu i sve lagano pomešajte. Začinite dresingom uljem i sokom od ananasa i pospite peršunom.

Pixabay

Gaspačo od lubenice

Sastojci: 3 kg lubenica, srednji krastavac, očišćen od semenki i iseckan na sitne kockice, pola sitno seckane žute paprike, po dve kašike sitno seckanog bosiljka, peršuna, ljute papričice, 3 kašike crvenog vinskog sirćeta, 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, soli po ukusu.
Priprema:
Lubenicu očistiti od kore, pa je iseći na sitnije kocke. Izmešati sve sastojke, izblendati ih. Sipati u posude u kojima ćete poslužiti gaspačo, ostaviti da se ohladi. Ukrasiti listićima bosiljka. 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]