• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.08.2018

13:05

NE MOŽETE DA SE RAZBUDITE BEZ KAFE? Proverite da li ste zavisni od kofeina

Ljubav

NE MOŽETE DA SE RAZBUDITE BEZ KAFE? Proverite da li ste zavisni od kofeina

Podeli vest

Kafa može da smanji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, ali uživanje u ovom napitku može da pređe u zavisnost.

Način na koji kafa utiče na svakodnevni život, a ne količina koju popijemo, jeste glavni pokazatelj zavisnosti, objasnio je profesor Meridet Adikot, sa Psihijatrijskog istraživačkog instituta u Arkanzasu, za britanske medije.

Nisu svi podjednako tolerantni na kofein, tako da se simptomi zavisnosti kao što su poremećaji sna, glavobolje, ubrzan rad srca, problemi sa stomakom, nervozom i brojnim drugim psihičkim stanjima, pojavljuju kod nekih ljudi i kada unose mnogo manje količine od preporučenog maksimuma.

- Većina stručnjaka ne preporučuje konzumiranje više od četiri šoljice kafe dnevno. Ali ukoliko pijete manje od toga i ispoljavate problematično ponašanje kada ne možete da dođete do kafe, reč je o zavisnosti - objašnjava dr Adikot.

Mnogi imaju osećaj da je konzumiranje ovog napitka neophodno zbog razbuđujućeg dejstva na mozak i poboljšanja kognitivnih performansi, ali naučnici poriču ovu tvrdnju.

- Kada pijete određenu količinu kafe svaki dan, telo se tome prilagođava i prag osetljivosti na koefein se menja. Zbog toga jedan dan pauze može da učini da se ne osećate dobro. To nije zato što je kafa vrlo važna za koncentraciju, već je telu potrebno vreme da se vrati u stanje pre zavisnosti - kaže dr Adikot.

Kada ograničite konzumiranje, mogu se pojaviti problemi poput glavobolje, iscrpljenosti, nervoze ili teškoće sa koncentracijom, ali će oni nestati za nekoliko dana, čim se budete prilagodili novim navikama. Stručnjaci preporučuju da se količina smanjuje postepeno i kafa zameni drugim napicima.

- Umesto pauze za kafu, idite u kratku šetnju. Ako ste ujutro pospani, radite vežbe kako biste se razbudili - savetuje dr Adikot.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija