• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: CNN/Informer.rs

17.08.2018

14:00

ZAGUBILO SE... Pronašla sočivo posle 28 godina - i to u oku!

Ljubav

ZAGUBILO SE... Pronašla sočivo posle 28 godina - i to u oku!

Podeli vest

Zamislite da odete do očnog lekara jer vam je gornji kapak otečan i bolan, a ispostavi se da je unutra kontaktno sočivo kakvo niste nosili 28 godina. To se desilo sa četrdesetdvogodišnjoj Britanki

Cista ispod njene leve obrve je za šest meseci porasla i otekla, pa joj je pao kapak. Kada su hirurzi otvorili to mesto otkrili su tvrdo sočivo, koje je bilo netaknuto i perfektno je zatvorilo tkivo. U procesu uklanjanja, sočivo je puklo. 
Žena je bila potpuno zbunjena, sve dok se njena majka nije setila nezgode kad je ona imala 14 godina. Naime, dok je igrala badminton, udarila se reketom u levo oko. Imala je tada tvrda, klasična sočiva i ono iz levog oka nikad nije pronađeno. Porodica je pretpostavila da je sočivo ispalo i da je izgubljeno. 

Posle toga ona nikad nije koristila takva sočiva. 

Pixabay

Lekari kažu da ukoliko sičivo ostane u oku obično osoba oseća bol, osetljivost na svetlost i crvenilo, međutim ova Britanka to nije osećala. 

Gubuitak sočiva u kapcima je česta pojava, ali svega nekoliko slučajeva ima da se ono inkapsulira kao strani predmet. 
Postoji još jedan slučaj u Britaniji od prošle godine kad su oftalmolozi pronašli 27 mekih sočiva u oku jedne žene. Pronašli su jednu grupu od 17 kontakata u "plavoj masi" u njenom desnom oku, a onda još jednu godmilu od deset. 

Žena koja je imala slabiji vid u desnom od levog oka, mislila je da je gubila sočiva dok ih je stavljala. 
U svakom slučaju, javite se lakaru kad imate bilo kakav problem sa okom i obavezno ga obavestite o bilo kakvoj traumi iz prošlosti.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija