• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: WebMD/Index.hr/Informer.rs

17.08.2018

14:04

PRVA POMOĆ: Šta bi trebalo, a šta ne smete da radite kada nastanu bolni žuljevi!

Ljubav

PRVA POMOĆ: Šta bi trebalo, a šta ne smete da radite kada nastanu bolni žuljevi!

Podeli vest

Žulj je otok koji nastaje kad trenje ili opekotina naprave oštećenje gornjeg sloja kože. Ako je pukao, nikako ne odstranjujte kožu, a ako vas boli, bolje ga što pre pravilno iscedite

Žulj koji nije pukao 

Nemojte da ga bušite, već ga operite sapunom i dezinfikujte antibiotskom mašću. Ostavite mesto na kojem je žulj nepokriveno, eventualno stavite labavi zavoj i pustite da se suši na vazduhu. 
Ne stvarajte pritisak na mestu na kojem se žulj nalazi. Ako se žulj nalazi na stopalu ili između prstiju, na mestima koja se jače znoje, stavite malo dečjeg pudera i postavite silikonske jastučiće. 

Žulj koji je pukao 

Operite područje na kome je žulj nežnim sapunom i vodom. Nemojte da koristite alkohol, jod ili hidrogen peroksid. Oštećenu kožu lagano izravnajte i potapkajte da se prilepi. 
Namažite područje na kojem je žulj antibiotskom mašću. Prekrijte ga sterilnim flasterom ili gazom. 

Shutterstock

Žulj koji je potrebno da se osuši 

Ponekad su žuljevi jako bolni, veliki ili na mestu koje ne može stalno da se štiti od dodira ili znojenja, pa ih je onda potrebno iscediti. Ovo je pravilan postupak: 

Operite područje na kojem se žulj nalazi. Iglu sterilizujte alkoholom. Napravite malu rupicu sa strane žulja i nežno iscedite tečnost. 
Ponovo ga operite i osušite laganim tapkanjem. Nemojte da skidate kožu sa njega, ona je prirodna zaštita koja treba i dalje da ga pokriva. 

Namažite žulj antibiotskom mašću. Prekrijte to mesto gazom ili flasterom. Ne zatežite, bolje da flaster ili gaza budu labavi uz žulj. 
Dalja nega 

Flaster ili gazu menjajte svaki dan ili odmah u slučaju da se nakvase ili zaprljaju. Izbegavajte da nosite cipele ili aktivnosti koje su izazvale žulj dok ne zaceli. 

Ako primetite znakove infekcije, kao što su gnoj, povišena temperatura, crvenilo ili toplu kožu oko žulja, natečene limfne žlezde, jaču bol ili otoke, javite se lekaru.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija