• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.08.2018

17:47

BUDITE SE UMORNI? Ovo je razlog zašto ustajemo "slomljeni"

Ljubav

BUDITE SE UMORNI? Ovo je razlog zašto ustajemo "slomljeni"

Podeli vest

Dešava li vam se da, iako ste dobro spavali, ustajete "lomni" i sa bolovima u određenim delovima tela

Ovakvo stanje je posledica položaja tokom sna, kada dolazi do naprezanja kičme, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice, kažu stručnjaci, ističući da je spavanje na boku najzdravije.

Prilikom odabira položaja treba imati na umu tri krivulje na telu, odnosno krivulju donjih leđa, u sredini leđa i oko vrata. One su važne za prirodan položaj tela tokom spavanja, a to je upravo bočni položaj.

Ukoliko se između kolena stavi jastuk, položaj će biti još udobniji, jer će se na taj način relaksirati i kukovi. Ako je osoba hipertoničar treba da spava na levoj strani, a ako u bubregu ima kamen, na desnoj.

Spavanje na stomaku nije zdravo, jer dovodi do degeneracije kičmenog stuba. U tom položaju isuviše se naprežu ligamenti i mišići oko kičme, zbog čega se stvara pritisak na nerve u rukama, što može da dovede do njihovog trnjenja narednog dana. Ovaj položaj nije preporučljiv jer težina tela pritiska pluća, što onemogućava duboke cikluse udisaja i izdisaja.

Ne preporučuje se ni spavanje na leđima, zato što jezik može da padne unazad i blokira disajni kanal. O ovome posebno treba da vode računa osobe hrkači sklone apnei. Ovaj položaj, ali polusedeći, preporučljiv je jedino osobama sa bolesnim srcem, pojedinim bolestima disajnih organa, glaukomom.

Za pravilan položaj glave preporučuje se srednje visok ili vodeni jastuk, koji se prilagođava položaju tela.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija