• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/infomer.rs

29.08.2018

10:02

OPREZ! Osobe koje malo spavaju sklone su prejedanju i debljanju

Ljubav

OPREZ! Osobe koje malo spavaju sklone su prejedanju i debljanju

Podeli vest

Nedostatak sna dugo je bio povezan s gojaznošću, ali glavni krivac nije posezanje za hranom tokom noći, već poremećaj metabolizma, pokazala su nova istraživanja

Osobe koje malo spavaju povećavaju sposobnost tela da skladišti masti. 

Nalazi istraživača, koji se smatraju naučnim dokazima, pokazali su da poremećaj u spavanju utiče na uobičajeni ritam telesnog sata, povečavajući rizik od širokog spektra zdravstvenih problema, od srčanih bolesti do dijabetesa. 


Džonatan Sidernejz, istraživač na Univerzitetu u Upsali u Švedskoj, kaže da rezultati istraživanja ukazuju na nezamenljivu funkciju koju spavanje ima u funkcionisanju ljudskog tela. 

 - Spavanje ne služi samo za štednju energije i regeneraciju tela, već ima i mnoge druge funkcije -  ističe on. 

Sudeći prema rezultatima istraživanja, nedostatak spavanja i te kako utiče na sklonost ka gojaznosti i prejedanju. Nedostatak sna dovodi do poremećaja hormona koji kontrolišu apetit i osećaj sitosti. Stoga, oni koji spavaju manje, imaju više vremena za jelo, nezasiti su, više su umorni da bi vežbali i imaju manje samokontrole kada je reč o iskušenju konzumiranja nezdravih grickalica. 

Pixabay

Ranija istraživanja doktora Sidernejza takođe su pokazala kako osobe koje malo spavaju više jedu i posežu za kaloričnijom hranom. Najnovija studija pruža nove dokaze o tome da deprivacija sna ima direktan uticaj na metabolizam i ravnotežu između mišića i masti. 

Tokom istraživanja, koje je objavljeno u časopisu “Science Advances”, 15 zdravih volontera prisustvovalo je sesijama nakon normalnog sna i nakon neprospavane noći. Tokom sesija usled neispavanosti davali su svoje uzorke masti, krvi i mišićnog tkiva.

Istraživači su uvideli da nakon nedostatka sna ljudsko masno tkivo pokazuje promene u aktivnosti gena koji su povezani s ćelijama, povećavajući njihovu tendenciju za apsorbovanjem lipida i za razmnožavanjem. 

Takođe, naučnici su u mišićima ispitanika primetili smanjenje nivoa strukturnih proteina koji su svakom telu potrebni za održavanje i izgradnju mišićne mase. Stoga, osobe koje malo spavaju imaju manju mišičnu masu, a više masti u telu, piše Gardijan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!
Politika

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja izjavila je danas za Tanjug da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PS SE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

16.04.2024

12:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija