• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: hina

30.08.2018

13:04

TO NAM TREBA! Naučnici otkrili najdelotvorniju tabletu za mršavljenje?

Ljubav

TO NAM TREBA! Naučnici otkrili najdelotvorniju tabletu za mršavljenje?

Podeli vest

Tableta za mršavljenje koja sadrži lorkaserin proglašena je potencijalnim "svetim gralom" u borbi protiv gojaznosti, nakon što je studija pokazala da ne povećava rizik od teških srčanih oboljenja

Naučnici tvrde da je lorkaserin prvi lek za mršavljenje koji se smatra bezbednim za zdravlje srca pri dugoročnoj primeni, zbog čega bi regulatori mogli da odobre prepisivanje tog leka u britanskom sistemu javnog zdravstva (NHS), prenosi list Ajriš Tajms. 

Lorkaserin se uzima dva puta dnevno i suzbija apetit stimulišući mozak da stvori osećaj sitosti. 

U američkoj studiji učestvovalo je 12.000 ljudi i grupa koja je uzimala lek prosečno je smanjila težinu za više od četiri kilograma u 40 meseci. 

STRES, LEKOVI... Deset razloga zbog kojih vam je NADUT STOMAK!


Dodatna analiza pokazala je neznatnu razliku u testovima oštećenja srčanih zalizaka kod osoba koje su koristile lorkaserin. 

Tem Fraj iz Nacionalnog foruma za gojaznost tvrdi da je lek mogući "sveti gral" lečenja gojaznosti. 

 - Mislim da je to stvar koju su svi tražili. Mislim da će biti nekoliko svetih gralova, ali ovo je sveti gral i to onaj koji je sigurno bio u mislima mnogih stručnjaka već dugo vremena -  ističe Fraj. 

Pixabay

Međutim, prema njegovim rečima, promena u životnim navikama mora biti koren promene. Američka Agencija za hranu i lekove 2012. je odobrila upotrebu lorkaserina za neke odrasle osobe. Lek se u SAD prodaje od 2013, a cena mu je između 220 i 290 dolara mesečno. Istraživanje je vodila dr Erin Bohula, ekspert za kardiovaskularnu medicinu iz bolnice "Brigam end vimin” povezane sa univerzitetom Harvard.  

- Pacijenti i njihovi lekari bili su, zbog dobrih razloga, zabrinuti oko upotrebe lekova protiv gojaznosti. Postoji istorija ozbiljnih nuspojava takvih lekova -  rekla je.

Osim srčanih komplikacija, postoji zabrinutost da lekovi za mršavljenje mogu uzrokovati mentalne probleme. 

ALI SAMO UMERENO! Crna čokolada čuva srce



O rezultatima studije raspravljalo se u nedelju na kongresu Evropskog kardiološkog društva u Minhenu, objavio je časopis "Nju England džornal of medisin". 

Studija je pokazala gubitak od pet odsto težine u 39 odsto slučajeva, nakon godinu dana upotrebe lorkaserina, dok je u grupi koja je uzimala placebo, takav gubitak težine nastupio u 17 odsto slučajeva. 

Nadalje, osobe koje su uzimale lorkaserin u manje su slučajeva razvile dijabetes. Tačnije, njih 8,5 odsto, dok je u placebo grupi u 10,3 odsto slučajeva došlo do razvoja dijabetesa. 

Testovi srčanih zalizaka urađeni su kod 3.270 učesnika istraživanja i nisu pronađene nikakve razlike između dve grupe. 


Suicidne misli ili ponašanje zabeležene su kod 21 osobe koje su uzimale lorkaserin, te kod 11 osoba iz grupe koja je uzimala placebo. 

Međutim, osobe koje su uzimale lorkaserin imale su istoriju depresivnosti. 

Istraživači navode: "Među gojaznim pacijentima ili pacijentima s prekomernom težinom, koji imaju aterosklerotične kardiovaskularne bolesti ili pacijentima s povećanim rizičnim faktorima za razvoj kardiovaskularnih bolesti", oni koji su konzumirali lorkaserin imali su dugoročno veću stopu gubitka težine, nego oni koji su uzimali placebo. 

Viša stopa mršavljenja postignuta je bez povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, navode naučnici.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija