• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

03.09.2018

22:02

UŽIVAJTE U MALIM PORCIJAMA: Navike koje će vam promeniti život!

Ljubav

UŽIVAJTE U MALIM PORCIJAMA: Navike koje će vam promeniti život!

Podeli vest

Umesto što se pitate koliko kalorija ima, bolje se zapitajte odakle hrana dolazi i da li je hranljiva...

Neki saveti vezani za ishranu jednostavno ne odolevaju zubu vremena i njih se drže čak i najstručniji nutricionisti. Ovo su zdrave navike koje će promeniti način na koji jedete

Ne odričite se ničega

Jedite svu hranu u kojoj uživate - poenta je da je jedete u manjim porcijama. Ovo je savet broj jedan ako želite da održite svoj željeni obim struka! Najgore je biti previše rigorozan, a onda, ako ne budete zadovoljni, svi kilogrami se vrate prekomernim jelom.

Uvek imajte plan

Vrlo je lako pasti pod čari restoranskog menija kada ste gladni, a sve izgleda tako ukusno! Ne morate naručiti grilovano belo meso sa povrćem na pari - to bi bilo dosadno. Naručite šta želite, ali izbalansirajte obrok sa ostalima u toku dana. Ako ste jeli biftek i krompiriće za ručak, ne preterujte sa mesom za večeru. Potrudite se da tog dana unosite i zdrave namirnice poput voća, žitarica ili orašastih plodova. Na taj način vam biftek neće poremetiti dijetu i otići ćete iz restorana srećni.

Zaboravite brojanje kalorija

Umesto što se pitate koliko kalorija ima, bolje se zapitajte odakle hrana dolazi i da li je hranljiva. Zdrava hrana, bogata nutrijentima, umanjivaće glad, održavati stabilan nivo šećera u krvi, smanjiće porive za jelom i pomoći će vašem mozgu da signalizira kada ste siti.

Shutterstock

Nemojte jesti dosadnu hranu

Nutricionisti uvek preporučuju da jedemo više povrća. Ako tako mora biti, spremajte ga tako da vam ne bude bezukusno, po popularnom verovanju. Na primer, poprskajte malo maslinovog ulja, začinite biberom ili belim lukom u prahu - budite kreativni u kombinovanju začina i uživajte u svom zdravom remek-delu!

Pripremite i odložite

Ono što je važnije od kupovine zdravih namirnica jeste da ih zapravo jedete. Kada dođete kući sa pijace ili iz marketa sa gomilom voća i povrća u kesama, operite ih i naseckajte, stavite u dobru posudu za odlaganje, a zatim u frižider. Na taj način će biti spremne za vas da ih pojedete ili spremite odmah. Ako nisu, uvek će biti lakše da posegnete za čipsom.

Ručajte kraljevski

Čuli ste priče da je doručak najvažniji obrok, ali desi se da i niste baš toliko gladni kad se probudite. Zapravo, vaš najobilniji obrok bi trebalo da bude oko podneva, kada je varenje najbrže i kada možete svom telu dati potrebno,"gorivo'". Na taj način nećete imati potrebu za obilnom večerom dok gledate "Andriju i Anđelku", a odmah zatim da odete u krevet. "Obilan", ipak, ne znači burger i pomfrit. Stavite akcenat na proteine i povrće, na primer supa od sočiva ili karfiol bi vam dobro došli. Još jedna dobra stvar: posle večere nećete imati osećaj da morate da otkopčate pantalone!

Shutterstock

Prekinite sa grižom savesti

Moderno je misliti o hrani kao gorivu, ili kao nečemu što nam može pomoći da izgubimo (ili dodamo) kilograme, ali razmišljanje samo u okvirima brojki na vagi oduzima veliki deo onoga što bi jelo trebalo da predstavlja: zadovoljstvo. Ako razmišljate o jelu kao o nečemu u čemu uživate ili o nečemu što radite bez osećanja krivice, i ako ostanete aktivni, manja je verovatnoća da ćete prekomerno jesti. Imaćete bolju dijetu i održati gubitak težine na duže staze. Istina je: osećaj krivice zbog izbora hrane može sabotirati mršavljenje, čak može imati i kontraefekat. Zato, slobodno se prepustite čarima slavskih poslastica, ali ne zaboravite na savet broj jedan!

Jedite šareno

Zeleno, narandžasto, crveno, ljubičasto, žuto... razumeli ste. Voće i povrće opskrbiće vaše telo mnogim hranljivim materijama koje će ojačati vaš imunitet i boriti se protiv bolesti. Uz to, prirodno će vas zasititi tako da ćete imati manju potrebu za nezdravom hranom. Ubacite dnevno bar neku od ovih duginih boja u svoju ishranu!

Shutterstock

Znajte gde vam je užina

Naravno, ne znate za šta ćete biti raspoloženi kasnije i da li ćete uopšte biti gladni. Verovatno hoćete. Učestalo uzimanje slatkiša ili grickalica uzrok je povećanog unosa kalorija već decenijama unazad. Kada ste na pauzi na poslu i idete da kupite da jedete - tada se prave loši izbori. Tada su pecivo ili krofna jako privlačni! Zato bi najbolje bilo da u fioci (ili frižideru) uvek imate grickalice poput grčkog jogurta, orašaste plodove ili suvo voće.

Pratite pravilo 80/20... otprilike

Postoje dva načina na koje možete razmišljati o 80/20 pravilu. Prvi: jedite zdravo 80% vremena, a 20% odvojte za "razmetanje". To je super varijanta, jer naglašava da u jelu nije sve savršeno, i - kao što smo spomenuli - jelo može biti pravi užitak. Druga varijanta je da prestanete da jedete kada ste 80% siti. To znači da usporite i da povremeno tokom obroka proverite šta kaže vaše telo. Imate li osećaj da i ne morate da nastavite sa jelom? Biti u slozi sa telom sprečava prezasićenost!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija