• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.09.2018

10:27

BANANE UMIRUJU, A MLEKO JAČA ŽGARAVICU: Koje namirnice su dobre a koje loše za gorušicu

Ljubav

BANANE UMIRUJU, A MLEKO JAČA ŽGARAVICU: Koje namirnice su dobre a koje loše za gorušicu

Podeli vest

Osećaj žarenja sa pojačanim lučenjem želudačne kiseline muči gotovo polovinu odraslog svetskog stanovništva

Ovaj zdravstveni problem, u narodu znan kao gorušica ili žgaravica, mnogi pokušavaju da reše pomoću "proverenih" narodnih lekova "koji su neki već isprobali", pa u nekim slučajevima takva terapija pomogne da se neprijatan osećaj bar ublaži.

Gorušicu izazivaju loša probava i preterano konzumiranje masne hrane, pa je preporučljivo da se masno, prženo i pohovano nipošto ne jede.
Stručnjaci savetuju da osobe s problemom gorušice mogu da jedu namirnice koje ne izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline i otkrivaju zablude o namirnicima za koje se verovalo da pomažu.

DOBRO
Banane su bogate vitaminom B, koji deluje protiv kiselina. One pomažu kod lošeg varenja, a jedna banana dnevno će sprečiti pojavu gorušice.
Kupus je bogat vlaknima, a prirodna vlakna i enzimi u kupusu smanjuju kiseline u organima za varenje.
Ovsene pahuljice su bogate antioksidantima i vlaknima i povoljno deluje na želudačnu floru. Dovoljna je jedna porcija.
Đumbir takođe umiruje nivo kiseline i ublažava žarenje u želucu i jednjaku.

Printscreen You Tube

LOŠE
Mleko u borbi protiv gorušice predstavlja najčešću zabludu. Kada mleko stigne do želuca, mlečne masnoće, kalcijum i belančevine izazivaju pojačano lučenje kiseline i potenciraju ovaj problem.

Shutterstock

Mentol bombone, koje se u narodu vrlo često koriste za ublažavanje gorušice, takođe predstavljaju zabludu. Metvica, kao njihov glavni sastojak, opušta donji deo jednjaka i na taj način povećava opasnost od gorušice.Ljutu hranu trebalo bi izbegavati kada god je moguće, a naročito beli luk i ljutu papriku, kao i gazirana pića, čaj i kafu. Najmanje tri sata pre spavanja ne bi trebalo konzumirati nikakvu hranu.

Šta leči

Olakšanje može da donese čaj od đumbira ili kamilice, dok se za trajno oslobađanje koriste anticidi, lekovi koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima, kao i prateće simptome.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija