• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo.rs/Informer.rs

14.09.2018

18:48

OSLUŠKIVANJE TELA: Kako da znate da li vam nedostaje vitamin B12?

Ljubav

OSLUŠKIVANJE TELA: Kako da znate da li vam nedostaje vitamin B12?

Podeli vest

Vitamin B12 je jedan od esencijalnih vitamina, onih koji su nam neophodni da bismo mogli da funkcionišemo, ali organizam ne može da ga stvara sam. Primarni izvori ovog vitamina su namirnice životinjskog porekla, tako da B12 često nedostaje veganima i vegetarijancima

Manjak vitamina B12 tokom dužeg vremenskog perioda može da izazove niz problema sa fizičkim i mentalnim zdravljem.

Zašto nam je potreban vitamin B12?

Poznat i kao kobalamin, vitamin B12 nam je neophodan za mnoge telesne funkcije, uključujući i rad nervnog sistema.

Osim toga, važan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik kroz telo, zahvaljujući proteinu hemoglobinu koji sadrže.

Zajedno sa folatima i vitaminom B6, B12 je "odgovoran" za zdrave ćelije crvene krvne loze, objašnjava za "Indipendent" dr Rijanon Lambert.

- Ključan je u prevenciji anemije i za održavanje zdravog nervnog sistema - kaže ona.

Jedna od posledica manjka ovog vitamina je i stvaranje abnormalno velikih crvenih krvnih zrnaca koja onda ne mogu dovoljno efikasno da "transportuju" kiseonik po telu. Kao posledica ovog stanja mogu se javiti izuzetan umor, manjak energije, ranice u usnoj duplji, slabost u mišićima, ali i poremećaji vida.

Studije su pokazale da manjak vitamina B12 može da utiče i na mentalno zdravlje, izazivajući probleme sa pamćenjem i rasuđivanjem, a u nekim slučajevima i depresiju.

Foto: pixabay.com

 

Osim toga, ako ne unosite dovoljno vitamina B12 smanjuje se gustina kostiju, što povećava rizik od osteoporoze.

U težim slučajevima, manjak ovog vitamina može da izazove komplikacije kao što su privremeni infertilitet, tegobe u trudnoći i problemi u radu srca.

Ovaj vitamin naročito je važan u trudnoći jer nizak nivo vitamina B12 povećava rizik od deformacija ploda.

- Zbog svega ovoga je važno da se manjak vitamina B12 prepozna na vreme i tretira što je moguće brže - kaže dr Lambert.

- Iako mnogi od ovih problema nestaju čim se pojača unos ovog vitamina, neka stanja mogu postati hronična ukoliko se manjak ne nadoknadi što je moguće pre.

Šta bi trebalo da jedemo da bismo smanjili rizik od manjka vitamina B12?

Vitamin B12 nalazi se pre svega u namirnicama životinjskog porekla kao što su meso, mleko, sirevi i jaja. Očigledno, ovo vegetarijance i vegane ili osobe koje prosto ne vole naročito proizvode iz ovih grupa namirnica, izlaže povišenom riziku od nedovoljnog unosa ovog vitamina.

U tom slučaju, preporučuje se uzimanje suplemenata koji sadrže B12, a u težim slučajevima, leka može prepisati i injekcije ovog vitamina.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija