• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs/Informer.rs

15.09.2018

17:07

DA LI STE ZAVISNI OD LEKOVA ZA SMIRENJE? Ovaj jednostavni test će vam odmah dati odgovor!

Ljubav

DA LI STE ZAVISNI OD LEKOVA ZA SMIRENJE? Ovaj jednostavni test će vam odmah dati odgovor!

Podeli vest

Koliko puta ste u vašem okruženju čuli „ne mogu da funkcionišem bez lekova za smirenje“ ili „pijem lekove protiv bolova kao da su vitamini, samo da ne trpim bol“. Nije tajna da smo skloni da razne lekove uzimamo na svoju ruku, bez recepta i bez konsultacije s lekarom. Međutim, često zaboravljamo da je posledica toga vrlo ozbiljna: zavisnost od lekova, a ona je bolest sama po sebi...

- Srbija pliva u sredstvima za smirenje, među kojima su najgori oni iz grupe benzodijazepina. Moj savet je da svi koji imate takve lekove u tašnicama odmah ih bacite. Od njih samo možete da otupite, a istraživanja pokazuju da neki ostavljaju metalne tragove u jetri i vode u demenciju. Zapravo, nemojte nikad sami sebi da određujete terapiju niti da pomoć tražite na internetu. Obratite se lekarima, mi smo tu da vam pomognemo i prepišemo pravi lek – upozorava dr Sanja Kaluđerović, neuropsihijatar.

Na recept izdato više od 600.000 sedativa

U Srbiji se najviše piju lekovi za kardiovaskularne bolesti, pa je u protekloj godini pacijentima propisano čak 42 miliona lekova koji pomažu kod tegoba sa srcem i krvnim sudovima.

- U protekloj godini čak 646.501 osoba je podigla u apoteci neku od terapija iz grupe anksiolitika (dijazepam, lorazepam, bromazepam, alprazolam), odnosno lekova za smirenje, kako ih naš narod naziva. Najpropisivaniji su lekovi za lečenje kardiovaskularnih bolesti, koji čine 50,7 odsto ukupne potrošnje lekova na recept, zatim lekovi za lečenje neurološko-psihijatrijskih oboljenja (oko 13 odsto pakovanja) i preparati za lečenje alimentarnog trakta, pre svega antidijabetici, koji čine oko 9,1 miliona izdatih pakovanja – objašnjavaju u RFZO.

A da potrošnja lekova u Srbiji raste iz godine u godinu potvrđuju i najnoviji podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). U pitanju su podaci o lekovima izdatim na recept, ali ako se tome dodaju i oni koji se uzimaju bez recepta, najviše aspirin, lekovi protiv bolova i temperature, za prehladu, alergije, kao i kapi za nos, situacija je prilično zabrinjavajuća.

- U 2018. godini broj izdatih pakovanja lekova na lekarski recept za prva četiri meseca ove godine iznosi oko 28,5 miliona pakovanja, što je za oko 4.9 odsto više pakovanja lekova u odnosu na isti period u 2017. godini. Lane je u proseku svakom stanovniku naše zemlje u apoteci izdato 12 kutija medikamenata - kažu u RFZO.

Foto: Pixabay

 

Da li se prepoznajete?

Osoba može biti zavisna od jednog ili više lekova koji izazivaju zavisnost, a ona može biti psihička, fizička ili tolerancija na neki lek.

* Psihička zavisnost se stvara zato što lek izaziva prijatno raspoloženje i euforiju.

* Fizička zavisnost nastaje kada neko u dužem periodu uzima određeni lek kako bi sebi olakšao bol ili nelagodnost, recimo, glavobolju, pa nagli prekid uzimanja tog leka izaziva još veće tegobe i nastaje takozvani apstinencijalni sindrom.

* Tolerancija, to jest neosetljivost na lek, jeste stanje kada osoba mora da uzima sve veće količine leka, jer prethodne kod nje više nemaju efekta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20