• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

17.09.2018

21:22

SVA ČUDA SIRĆETA: Lek iz špajza umiruje želudac, bori se protiv bakterija i gljivica, tera glavobolju...

Ljubav

SVA ČUDA SIRĆETA: Lek iz špajza umiruje želudac, bori se protiv bakterija i gljivica, tera glavobolju...

Podeli vest

Zbog koristi po zdravlje, jabukovo sirće se obično radije preporučuje od drugih vrsta sirćeta. Prvi razlog je taj što su fermentisane jabuke bogate pektinom, vrstom vlakna koje je veoma dobro za varenje. Drugi razlog je taj što jabuke sadrže maleinsku kiselinu, koja se bori protiv bolova

Sirće, osim što se koristi za spremanje salata i zimnice, ima brojna blogodatna dejstva po zdravlje - bori se protiv bakterija i gljivica, uklanja svrab od komaraca i umiruje opekotine od sunca. Ono takođe može da ublaži i stomačne tegobe, predupredi pojavu plivačkog uva, učini kosu sjajnijom i kožu mekšom. Pomešano sa medom i toplom vodom može da ublaži bolove od grčeva u nožnim mišićima. Mnogi ga koriste da osuše groznicu na usnama. A ukoliko se neko onesvesti, sirće je korisna zamena za mirišljavu so.

Za umirenje želuca

Ukoliko imate problema sa lošim varenjem usled nedostataka želudačne kiseline, kašičica sirćeta posle obroka može da bude upravo ono što vam je potrebno. Naravno, ukoliko imate problema sa viškom želudačne kiseline, sirće neće biti ni od kakve pomoći, a verovatno će i pogoršati stanje.

Sredstvo za rashlađivanje

Namazano na kožu ono brzo isparava, što obezbeđuje korisno rashlađivanje koje može da izvuče toplotu iz opekotine od sunca.

Borac protiv bakterija i gljivica

Kada bakterije ili gljivice bujaju u toploj, vlažnoj sredini ušnog kanala, to stanje se naziva plivačko uvo. Sirće obavlja dvostruki posao - bori se protiv obe vrste napadača - i zbog toga, kada se pomeša u jednakim delovima sa alkoholom i ukapa u uvo, može da pomogne da se izleči ovo stanje.

Za šta je dobro?

Za:
* akne
* ujede i ubode
* neprijatan miris tela
*n modrice
*perut
* suvoću usta
* probleme se ušima
* neprijatan miris stopala
* masnu kosu
* glavobolje
* štucanje
* koprivnjaču
* loše varenje
* osip od pelena
* psorijazu
* opekotine od sunca
* bradavice

 

Atletsko stopalo

Potapanje stopala u sirće je efikasan tretman za atletsko stopalo.

Ublažava bol od uboda i ujeda

I efekti povreda od meduza i ujeda komaraca mogu se ublažiti sirćetom. Ono neutrališe supstance koje su se našle u koži, a što izazivaju bol. Sirće može da smanji i svrab kod koprivnjače: razblažite ga sa malo vode i nanesite na kožu tapkanjem koristeći parče vate.

Ukrotitelj glavobolje

Sirće je jedno od najpopularnijih lekova za glavobolju. Čistu krpu natopite sirćetom i jako je stegnite oko glave. Niko ne može sa sigurnošću da objasni zašto to deluje, ali se mnogi zaklinju u delotvornost ovog postupka.

Foto: Shutterstock

 

Ublažava bol u grlu

Sirće je takođe provereni narodni lek za bolove u grlu. Preporučuje se ispiranje grla rastvorom dobijenim dodavanjem kašike sirćeta u čašu tople vode. Takođe, možete sami napraviti sirup za kašalj od jednakih količina meda i jabukovog sirćeta, mešanjem ili mućkanjem do potpunog rastvaranja.

Dobro za kosu i kožu

Za blistavu kožu i protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom prija i potpuno zdravim osobama. Osim osećaja svežine koji dugo traje, jabukovo sirće daje koži mekoću i vlažnost. Kada se koristi kao sredstvo za poslednje ispiranje kose, pomaže da se smanji količina peruti, kao i da se smiri svrab.

Moć kiseline

U Prvom svetskom ratu rane boraca su čišćene sirćetom, a čak i u današnje vreme, ukoliko možete da podnesete bol, ono je potpuno odgovarajuće sredstvo za dezinfekciju ogrebotine ili rane. Ono je podjednako nemilosrdno i prema gljivičnim infekcijama, koje će se uglavnom povući kada ih napadne doza sirćeta.


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija