• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Food Matters/Informer.rs

28.09.2018

21:44

(FOTO) HOROR! Žena je pila antibiotike, a onda je ugledala stravične crne dlake koje izviruju iz jezika!

Ljubav

(FOTO) HOROR! Žena je pila antibiotike, a onda je ugledala stravične crne dlake koje izviruju iz jezika!

Podeli vest

Takvi slučajevi, kada kvržice na površini jezika (papile) prime crnu boju, češći su nego što verujete, kažu stručnjaci. Slučaj žene, kojoj je jezik izgledao kao da je odlakavio nakon antibiotika protiv infekcije, opisan je u časopisu New England Journal of Medicine

Radi se o privremenom stanju poznatom kao "crni dlakavi jezik" uzrokovanom bakterijama i gljivicama. Poremećaj nastaje zbog nedostatka stimulacije površine jezika što dovodi do nakupljanja i gomilanja keratina, a to je savršena podloga za razmnožavanje bakterija. 

Žena, koju je pogled na jezik jednog jutra prestravio, ima 55 godina, a antibiotike je dobila posle povrede nogu u saobraćanoj nesreći. Povrede su dovele do infekcije. 



Za sedam dana osetila je mučninu, imala čudan ukus u ustima i ugledala crnu mrlju na jeziku, izgledao je kao da je odlakavio. Lekari su posumnjali na antibiotik i zamenili ga drugim lekom. Pole četiri nedelje sve se vratilo u normalu, jezik joj je opet poprimio normalnu boju. 

Kod ovog stanja jezik nije uvijek crne boje, ponekad poprimi smeđu, belu, zelenu ili ružičastu boju (zavisi šta je bilo u ustima). Osećaj na jeziku je kao peckanje i pojavljuje se čudan metalni ukus. 

Stručnjaci procenjuju da oko 13 posto ljudi iskusi ovaj poremećaj. Naglašavaju važnost redovnog održavanja oralne higijene i povremenog pranja jezika četkicom.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija