• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

01.09.2023

21:30

Beli hleb, gotova jela, margarin... Najnezdravije namirnice koje možete pojesti

Shutterstock

Ljubav

Beli hleb, gotova jela, margarin... Najnezdravije namirnice koje možete pojesti

Podeli vest

Suhomesnati proizvodi puni su nitrata, nitrita i drugih hemikalija koje se dovode u vezu sa srčanim bolestima i rakom, a suprotno opštim verovanjima, čak su i maslac i druge životinjske masti, poput svinjske, zdravije od margarina.

Danas smo suočeni sa mnoštvom informacija o pravilnoj ishrani i kako ona utiče na zdravlje, što čini odabir onoga što je zapravo zdravo i korisno za nas veoma komplikovanim. Srećom, postoje jasno utvrđena pravila koje namirnice treba izbegavati u bilo kojim okolnostima, zato što od njih nema apsolutno nikakve koristi, a umnogome predstavljaju i opasnost po zdravlje.

Predstavljamo vam one koje nikada ne bi trebalo da budu na vašem jelovniku, ako želite da dugoročno sačuvate svoje zdravlje.

Beli hleb

Beli hleb i rafinisano brašno su generalno štetni po naš organizam, jer su zapravo svi vitamini, minerali, vlakna i druge hranljive supstance preradom odstranjene iz ovih namirnica. Naš organizam ne uspeva da pravilno vari takvu hranu, što može dovesti do problema sa zdravljem. Rafinisano belo brašno se boji hlorom, a dodaje se i bromid - ove dve hemikalije su usko povezane sa pojavom oštećenja pojedinih organa i žlezda.

Gotova jela

Većina gotove smrznute hrane prepuna je konzervansa, industrijske soli, transmasnih kiselina i drugih veštačkih sastojaka. Kuvana hrana nakon smrzavanja ostaje bez većine hranljivih sastojaka.

Beli pirinač

Kao i beli hleb, i beli pirinač prolazi čišćenje, nakon kojeg gubi većinu hranljivih sastojaka. Ovakva vrsta pirinča odvojena je od klica i mekinja zbog kojih je pirinač inače karakteristične smeđe boje. Beli pirinač je nutritivno slabijeg kvaliteta i telo ga drugačije vari nego smeđi pirinač.

Foto: Shutterstock

Filmofili, oprez kod kokica iz mikrotalasne

Kokice iz mikrotalasne

Kokice su veoma popularne kod filmofila i onih koji posećuju bioskope, ali to je jedna od najnezdravijih namirnica koju možete pojesti. Praktično svaki sastojak kokica iz mikrotalasne, počev od genetski modifikovanog kukuruza, preko industrijske soli i konzervansa, do hemikalija koje pojačavaju ukus, nezdrav je i predstavlja odličnu podlogu za razvijanje bolesti. Osim toga, ovakve kokice sadrže i dijacetil, hemikaliju koja može da naškodi plućima.

Foto: Freepik.com

 Prerađeno meso prepuno je nitrata i nitrita

Prerađeno meso

Salame, kobasice, paštete, viršle, šunke i druge vrste prerađenih proizvoda prepune su nitrata, nitrita i drugih hemikalija koje se dovode u vezu sa srčanim bolestima i rakom.

Energetske pločice

Iako se u reklamama predstavljaju kao zdrav dodatak ishrani, istina je daleko od toga. Ovakve namirnice sadrže prerađene proteine soje, rafinisani šećer, hidrogenizovanu masnoću i druge štetne aditive koji dovode do hroničnih bolesti.

Foto: Shutterstock

Preskočite margarin

Margarin

Sakriven u raznim namirnicama, margarin, hidrogenizovana transmasna kiselina, namirnica je koju treba izbegavati po svaku cenu. Suprotno opštim verovanjima, čak su i maslac i druge životinjske masti, poput svinjske, zdravije od margarina.

Dijetalni proizvodi

Većina proizvoda za mršavljenje sadrži veštačke zaslađivače, koji su višestruko štetni po naš organizam. Oni uzrokuju mnoge endokrine probleme, kao i probleme sa sistemom za varenje. Ovakvi proizvodi sadrže i hemijske dodatke za ukus, koji bi trebali da zamene prirodne masti i druge sastojke kako bi se smanjio broj kalorija.


 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija