• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji.hr/Informer.rs

12.10.2018

13:40

OTKRIVEN GEN ODGOVOARAN ZA IMPOTENCIJU, čeka se na lek!

Ljubav

OTKRIVEN GEN ODGOVOARAN ZA IMPOTENCIJU, čeka se na lek!

Podeli vest

Američki naučnici otkrili su gensku varijaciju delimično odgovornu za erektilnu disfunkciju, što bi u dogledno vreme moglo da rezultira poboljšanjem lečenja

Prema pisanju časopisa Američke akademije nauka (PNAS), na velikom lancu ljudske DNK naučnici su detektovali posebno mesto na kom se jedna genska varijacija povezuje s erektilnom disfunkcijom. 

Kod muškaraca koji imaju jednu kopiju ove varijacije za 26 posto je povećan rizik od razvoja erektilne funkcije u odnosu na ostatak muške populacije, a kod grupe koja ima dve kopije opasnost je veća za 59 odsto, kaže glavni autor studije Erik Jorgenson. 

Rezultati se temelje na podacima prikupljenim na 36.649 pacijenata. 


Prema podacima iz 2007. u SAD od erektilne disfunkcije pati svaki peti muškarac, ali se broj povećava sa godinama života. 

Podsećaju da na ovu mušku boljku mogu da utiču debljina, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. 

- Raspoloživi načini lečenja erektilne disfunkcije ne deluju na polovinu muškaraca uključenih u lečenje. Međutim, ako uspemo da razvijemo nove načine lečenja koji će ciljati gensku varijaciju, i njima ćemo moći pomoći - ističe Jorgenson.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17